Gezondheid

Mascha ontwikkelde eigen methode tegen burn-out, 'Google heeft interesse'

13 september 2017 17:35 Aangepast: 13 september 2017 18:34
Mascha Mooy helpt mensen binnen 100 dagen van een burn-out af. Beeld © Getty

Jaren geleden kampte Mascha Mooy met een burn-out. De hulp die ze kreeg bleek verre van effectief. Uiteindelijk ontwikkelde ze een eigen methode, om binnen honderd dagen beter te zijn. Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar Google wilde er graag eens met haar over praten.

In honderd dagen van een burn-out terug op de werkvloer. Iets waar werkgevers maar wat blij mee zijn. Een gemiddelde burn-out duurt ruim twee keer zo lang, terwijl de baas moet doorbetalen. Die zijn volgens Mooy maar wat blij met haar methode, die veel geld kan besparen.

Bye Bye Burnout

Door haar eigen burn-out wist ze naar eigen zeggen genoeg om andere mensen te helpen. Ze startte haar bedrijf Bye Bye Burnout, waar werkgevers kunnen aankloppen om ziek personeel zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Dat doet ze door mensen met een burn-out een zeer intensief programma te geven dat precies honderd dagen duurt. Daarin krijgen ze vanaf dag één niet alleen coaching, maar wordt er ook flink geïnvesteerd in beweging. Niet alleen mentaal dus, maar ook fysiek.

Strenge en directe aanpak

Mooy is direct en streng, en dat is precies waarom de methode volgens haar zo goed werkt. "Ik zeg tegen mensen dat ze moeten gaan wandelen. Ik zorg dan dat ik via track and trace iemand kan volgen. Zo zie ik of iemand wel of niet loopt. Of ik zeg dat iemand gewoon eerder naar bed moet gaan. Dat directe werkt heel goed."

Dat viel ook op in Silicon Valley. Iemand van de HR-afdeling van Google Amerika zag het profiel van Mooy voorbijkomen op LinkedIn. Een uitnodiging en wat heen en weer gemail later stapt ze op het vliegtuig naar de VS. "Ik dacht: Wat overkomt mij nou weer? Ze gaven aan mijn ideeën over burn-outbestrijding vernieuwend te vinden en wilden daar graag over praten."

Miniatuurvoorbeeld
Mooy mocht bij Google praten over burn-outs en wat er tegen te doen. (Foto: Mascha Mooy)

Geluk valt te meten

Google investeert fors in het welzijn van zijn werknemers. Met data-analyse wordt het geluk en de fysieke gesteldheid gemeten, zodat burn-outs tijdig kunnen worden tegengegaan. "Aan de ene kant ligt de prestatiedruk er hoog, maar aan de andere kant nemen ze je ook veel zorgen uit handen", vertelt Mooy.

Zo kun je als vrouw er in je vruchtbaarste periode van het leven voor kiezen om carrière voorrang te geven. Google regelt dat eitjes worden ingevroren, om een zwangerschap uit te stellen. Mooy: "Maar als je nu een kind wilt, faciliteren ze het ook." Alles om het personeel zo gelukkig, en dus productief mogelijk te houden.

Methode niet volledig bruikbaar in Amerika

Ondanks alle preventieve maatregelen ziet ook Google werknemers met een burn-out wegvallen. Volgens Mooy zijn de Amerikanen te data-minded om de 100-dagen methode over te nemen. "Maar die directe aanpak van ons, dat sprak hen heel erg aan."

Miniatuurvoorbeeld

Ook op het kantoor van Google in Canada is veel aandacht voor sport en beweging. (Foto: Getty)

Ook denkt ze dat Google veel kan leren van het feit dat ze zowel de fysieke als de mentale problemen aanpakt. Volgens haar richt de zoekgigant zich te veel op het fysieke aspect, waardoor de problemen bij werknemers vooral 'tussen de oren' zitten.

Google is dan ook geen klant van Mooy. Ze werd uitgenodigd om gewoon eens te sparren over hoe werkgevers het beste om kunnen gaan met burn-outs bij personeel.

'Honderd dagen is wel erg snel'

Als we Mooy moeten geloven is haar 100-dagen methode de heilige graal voor MKB’ers om zo min mogelijk financiële ellende te hebben door zieke werknemers.

Universitair hoofddocent en psycholoog Ivan Nyklicek van de Universiteit Tilburg noemt honderd dagen wel erg snel. "Met de juiste begeleiding is het mogelijk dat je dan weer parttime aan het werk gaat, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand dan weer voltijds aan de slag gaat."

Geen wetenschappelijk bewijs

Al geeft hij toe dat er in honderd dagen wel veel bereikt kan worden. Toch zou hij graag wetenschappelijk bewijs willen zien voor de methode van Bye Bye Burnout. Vooral omdat hij het opmerkelijk vindt dat er vanaf dag één zo intensief wordt gewerkt aan herstel. "Als iemand kampt met emotionele problemen, kan diegene beter eerst rust nemen."

De multidisciplinaire aanpak, dus zowel coaching als beweging, kan Nyklicek aanraden. "Beweging en mindfulness zijn beide goede bewezen methodes om een burn-out te verhelpen."

Niet graven in het verleden

Mooy heeft zelf slechte ervaringen met psychologische hulp toen ze met een burn-out kampte. "De psycholoog wist niet wat ze met me aan moest. Ze gingen zoeken in mijn verleden. Je moet me geen problemen aanpraten die ik niet heb." Ze raadt haar cliënten dan ook pas specialistische hulp aan als ze beter zijn.

Smaakt het uitstapje naar de Verenigde Staten naar meer? "Als ik zie wat er op Wall Street gebeurd, hoe competitief het daar is en hoe hoog de stresslevels er zijn, daar valt wel wat te doen." Want voorkomen is beter dan genezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore