Wat een beetje natuur al niet kan doen. Met een park, bos of water in de buurt van je huis heb je minder last van angststoornissen en voel je je gezonder, blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en Research en het Trimbos-instituut.
Water lijkt nog meer met je te doen dan groen. En hoe meer water hoe beter. Als de omgeving van je huis voor 15 procent uit water bestaat, komt een angststoornis meteen 25 procent minder vaak voor dan bij 5 procent water.
Volgens onderzoeker Sjerp de Vries kunnen we nog niet met zekerheid zeggen dat dit voor de volle 100 procent door de helende werking van natuur komt, maar andere studies bevestigen wel veel van de bevindingen.
Arme buurten
Het effect van de natuur is het sterkste te merken bij mensen die in armere buurten wonen. Het probleem is alleen dat juist dat soort buurten vaak niet zo groen zijn. De Vries: "Dus de groepen waarvoor natuur het belangrijkst lijkt, hebben er momenteel het minst van."
Werk aan de winkel dus. Maar op korte termijn zal er niet meteen wat veranderen door zijn onderzoek, beseft De Vries. "We zullen niet hele gebouwen tegen de grond gooien om op die plek een park of water te maken. Maar bij het ontwerpen van nieuwbouwwijken kun je wel rekening houden met het effect van natuur op de gezondheid. Ook kun je je nog even achter de oren krabben als er weer een plan is om groen in de stad te bebouwen."
Hoeveel groen is genoeg?
Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt uit een groot bevolkingsonderzoek naar de psychische gezondheid van volwassenen. Aan de hand van hun postcode is bepaald hoeveel groen en water binnen 1 kilometer van hun huis is. Groen is niet alleen een park, maar ook bos, andere natuur en landbouwgebied.
Het onderzoek heeft bij Sjerp de Vries meer vragen opgeroepen. Hij zou ook willen weten hoeveel groen nodig is voor dat gunstige effect. En is het effect groter is als het groen in je eigen tuin staat.
Minder gepest op groen schoolplein
In Nederland en daarbuiten zijn meer onderzoeken gedaan naar de effecten van de natuur op de gezondheid. De resultaten:
- Hoe groener de woonomgeving, hoe hoger het geboortegewicht van baby's
- Hoe groener de woonomgeving, hoe lager het sterftecijfer
- Hoe groener de woonomgeving, hoe minder kans op ADHD bij kinderen. Opvallend is wel dat deze samenhang alleen bestaat in armere buurten
- Op groene schoolpleinen wordt minder gepest, blijkt uit een onderzoek in Rotterdamse achterstandsbuurten. Een kleine kanttekening: kinderen moeten wel blij zijn met het nieuwe groene speelplein. Alleen dan merken zij en hun leerkrachten dat er minder ruzie is en iedereen aardiger tegen elkaar doet
- Andere onderzoeken laten het rustgevende en herstellende vermogen van natuur zien. Je herstelt sneller van een stressvolle gebeurtenis, krijgt er een beter concentratievermogen van en meer zelfbeheersing. Dat geldt ook voor planten die binnen staan en zelfs al voor uitzicht op groen