Gezondheid

WHO: Hete thee en koffie waarschijnlijk kankerverwekkend

15 juni 2016 15:16 Aangepast: 31 juli 2017 05:00
Beeld © Thinkstock

Slecht nieuws voor mensen die van hele hete thee en koffie houden. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn hele hete dranken waarschijnlijk kankerverwekkend.

Dat schrijft de internationale organisatie voor kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de WHO, na bestudering van meer dan duizend wetenschappelijke onderzoeken. De eerdere waarschuwing van de organisatie uit 1991, dat gewone koffie kankerverwekkend is, wordt nu afgeschaald. Daar is geen bewijs voor gevonden.

Bewijs

Tegelijkertijd schrijven de onderzoekers dat het drinken van zeer hete dranken van boven de 65 graden Celsius mogelijk slokdarmkanker veroorzaakt. Of het nu koffie, thee of andere dranken zijn.

"Er is beperkt bewijs in menselijk- en dierenonderzoek voor de kankerverwekkendheid van hete dranken", zegt één van de onderzoekers tegen The Guardian.

Europa

Het IARC deelt onderzochte zaken in vier verschillende groepen in. Er is een onderscheid in vier categorieën. In de categorie 1, het meest kankerverwekkend, zitten sigaretten. Categorie 4 is het minst kankerverwekkend. Hete dranken zitten nu in groep 2, 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Gewone koffie is nu ingeschaald in groep 3.

Een onderzoeker relativeert wel de impact voor Europese thee- en koffieliefhebbers. In Europa wordt thee en koffie zelden heter dan 60 graden gedronken. "65 graden is wel heel erg heet."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van