Gezondheid

Steeds later zindelijk: zo help je je kind met plassen

16 december 2016 19:00 Aangepast: 04 juni 2018 15:58
Zorg dat er altijd een voetenbankje klaar staat voor de wc-pot. Beeld © iStock

Kinderen van nu worden later zindelijk dan 30 jaar geleden. Dat komt door de wegwerpluiers en de werkende moeders, zegt Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam. Ze schreef een kinderboekje over plassen. Met haar tips plast je kind straks minder snel in z'n broek.

Hoe oud zijn kinderen medisch gezien in staat om zindelijk te zijn?

Jacintha Verhallen: "Het verschilt natuurlijk per kind, maar je moet toch rekenen op een jaar of 1,5 of 2. Dan zijn kinderen in staat goed te voelen, hun plas op te houden en dan te plassen."

ZIE OOK: Een baby van twee dagen al op de po: heeft dat wel zin?

Worden we steeds later zindelijk in Nederland?

"Als je kijkt naar de getallen en ze vergelijkt met 30 tot 40 jaar geleden, zijn we inderdaad later zindelijk. Ongeveer zeven tot twaalf maanden later. Een kind is nu gemiddeld zindelijk als het 2,5 of 3 jaar is. 30 tot 40 jaar geleden waren ze 2 tot 2,5 jaar. Kinderen zijn overigens altijd later 's nachts zindelijk dan overdag."

Hoe komt het dat kinderen wat later zindelijk zijn dan vroeger?

"Daar verschillen de meningen over. We denken dat het dragen van de wegwerpluier daaraan heeft bijgedragen. Een plasje trekt zo goed in die luier dat het voor kinderen minder voelbaar is." 

"Daarnaast is de maatschappij drukker geworden. Veel moeders werken en waar je vroeger als kind één op één begeleiding had van een moeder die zag wanneer je moest plassen, zitten veel kinderen nu op crèches, waardoor de aandacht daarvoor minder is geworden."

"Ook denk ik dat veel ouders niet zo door hebben dat zindelijk worden een actief proces is waar je als ouder mee aan de slag moet. Je kunt niet denken: ik wacht af en dan komt het vanzelf wel."

Is het erg dat we later zindelijk worden?

"Zolang een kind maar zindelijk is voor het naar de basisschool gaat, denk ik niet dat hij of zij er last van heeft als het wat later is. Ik heb wel het idee dat kinderen de druk van hun ouders voelen. Zo van: je moet zindelijk zijn voor je naar de basisschool gaat. Ouders worden al nerveus op het moment dat een kind 3,5 is en dan nog niet helemaal droog is." 

Dus kinderen worden later zindelijk en als het dan bijna te laat is, krijgen ouders haast.

"Ja, ik denk omdat dat de eisen anders zijn dan 30 jaar geleden. Als je toen af en toe een natte broek had op school was dat niet zo'n probleem. Je had denk ik kleinere klassen, en ondersteuning in de klas. Maar tegenwoordig heeft een kleuterjuf 32 kinderen en staat ze er alleen voor. Dan is het denk ik niet haalbaar om zes kinderen te hebben die nat zijn en verschoond  moeten worden."   

Daarmee wordt het dus toch een probleem dat kinderen later zindelijk zijn.

"Ja. Wat ik merk is dat het vaak een probleem van de omgeving is. Die kinderen zelf hebben op hun vierde echt nog niet zoveel last van die natte broek. De school heeft er last van omdat er geen tijd is om te verschonen. En bij ouders heerst het idee dat kinderen van 4 droog horen te zijn, dus willen ze dat het wordt opgelost. We maken het dus een medisch probleem."

Moeten ouders zich zorgen maken als een kind van bijna 4 nog niet zindelijk is?

"Medisch gezien hoef je je geen zorgen te maken. Dat het onhandig is, ja, dat onderstreep ik."  

Goed plassen kun je leren

De meeste kinderen die naar de basisschool gaan, zijn overdag zindelijk. Maar sommige kinderen hebben daar op die leeftijd nog moeite mee. In elke klas zijn dat zo’n twee tot drie kinderen. Bijna nooit gaat het om een lichamelijke oorzaak, maar vanwege verkeerd aangeleerd plasgedrag. Ze houden hun plas te lang op en zijn vaak niet ontspannen. 

Zo help je je kind met plassen:

  • Zorg voor vaste plas- en drinkmomenten. Gebruik de regel 'een glas is een plas'. Oftewel: als je gaat drinken, probeer je daarna te plassen. Ook als je niet voelt dat je moet.
  • Laat je kind voldoende drinken. Vijf tot zeven glazen per dag, afhankelijk van de leeftijd. Water, thee, sap, maar ook yoghurt en vla tellen mee. Verdeel het drinken over de dag. 's Ochtends bij het opstaan, bij het ontbijt, om 10:00 uur, bij de lunch en na schooltijd.
  • Zorg dat je kind 's avonds niet te veel drinkt.
  • Let op een goede houding tijdens het plassen. Zittend, rechtop, handen op de knieën, voeten op de grond of op een voetenbankje. Zo is de bekkenbodem ontspannen. Zorg dat er altijd een voetenbankje klaar staat voor de wc-pot.
  • Ook jongens moeten zittend plassen.
  • Let erop dat je kind ontspannen plast. Geen haast en niet persen.
  • Heeft je kind last van verstopping? Laat het dan vijf minuten op het toilet zitten na het eten. Zachtjes meepersen mag dan wel.
  • Wees positief tegen je kind. Benoem de vooruitgang, als het bijvoorbeeld van vier natte broeken naar één of twee is gegaan. 

Bron: Het boekje Juf Sas en de Plasklas, een initiatief van Jacintha Verhallen, kinderarts van het Franciscus Gasthuis Rotterdam 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore