Gezondheid

Nederlandse armband met stinkbom moet verkrachters wegjagen

24 januari 2017 16:50 Aangepast: 26 januari 2017 17:48
Beeld © Invi

In de strijd tegen seksueel geweld komt Roel van der Kamp met een nieuw middel: een armband met een stinkbom, om jezelf te verdedigen met een smerige geur.

Het is nog steeds de realiteit dat één op de twintig Europese vrouwen slachtoffer is geweest van verkrachting, zo blijkt uit onderzoek door de Eurobarometer (pdf) uit 2016.

Dit soort cijfers zijn niet nieuw: ondernemer Van der Kamp (29) las drie jaar geleden al over een soortgelijk Europees onderzoek. Hij kreeg toen het idee om een product te ontwikkelen dat zowel vrouwen als mannen helpt om zichzelf te verdedigen tegen seksueel geweld. Het verdedigingsmechanisme van het stinkdier bleek de oplossing.

'Weerzinwekkende geur'

In de armband zit een capsule met een geurstof die volgens Van der Kamp een walgingsreactie teweegbrengt. "Zodra je het ruikt walg je ervan en wil je zo snel mogelijk weggaan" zegt hij, die de geur moeilijk te beschrijven vindt. "Sommigen vinden het ruiken naar zweetvoeten, de ander naar rotte eieren. Maar iedereen die het heeft getest vindt onze geurstof weerzinwekkend ruiken."

Je activeert de geur door een knopje in te drukken waardoor de capsule uit de armband steekt. Vervolgens trek je aan de onderkant van de armband om de capsule te breken. Het knopje werkt als beveiliging en zorgt ervoor dat de capsule niet breekt als je met de armband bijvoorbeeld achter een deurklink blijft haken.

Thumbnail

Het knopje is ingedrukt: je kunt nu aan de onderkant trekken om de capsule te breken (beeld: Invi)

Binnen enkele seconden tot maximaal een minuut wordt de geur verspreid. Zelfs honderd meter verderop is de geur te ruiken. "Het is echt enorm sterk. Je creëert een soort geurschild om jezelf heen", legt Van der Kamp uit, die stelt dat geur al vaker als afstotingssmiddel wordt ingezet. "Het Israëlische leger zet stinkbommen zelfs in als veiliger alternatief voor traangas." Als drager kun je na gebruik de geur met water en zeep van je af wassen.

Lastig te beoordelen

De sterk stinkende geur, die is ontwikkeld in samenwerking met onder andere het gerenommeerde onderzoeksinstituut TNO, maakt het volgens Van der Kamp lastig om opgewonden te raken of te blijven.

Of de armband echt werkt is lastig te beoordelen, zo zegt Evelyn Klein Haneveld, hoofd behandelzaken van de forensisch psychiatrische polikliniek de Waag en gespecialiseerd in zedenlinquenten​: "Het is denkbaar dat een sterk stinkende geur de verkrachter verstoort, maar het zou net zo goed kunnen dat het de verkrachter boos maakt en daarmee juist meer gewelddadig."

Volgens Van der Kamp, die met verschillende psychologen heeft gesproken, zou de stinkbom de 'verkeerde gedachtegang' van verkrachters kunnen doorbreken. Volgens de psychologen zou iets onverwachts ervoor kunnen zorgen dat de verkrachter zich meer bewust is van zijn daad, en daarom mogelijk stopt, zo stelt hij.

De vraag of een stinkende geur in zijn algemeenheid 'verkeerde gedachten kan doorbreken' zou onderwerp van experimenteel onderzoek kunnen zijn, meent Klein Haneveld.​

Niet voor grappenmakers

Met zijn idee voor de armband won Van der Kamp anderhalf jaar geleden de Philips Innovation-award en ontving een prijs ter waarde van 50.000 euro, waarvan onder andere de eerste prototypen zijn betaald. Invi is nu voor te bestellen voor een prijs van 59,95 euro. De armband wordt dan in mei van dit jaar geleverd.

De aanschafprijs is flink, maar volgens Van der Kamp heeft dat een reden: door de relatief hoge aanschafprijs gaan grappenmakers er niet mee aan de haal. "Dit product is niet bedoeld om op het schoolplein af te laten gaan", zegt Van der Kamp. "Dan koop je maar een stinkbommetje bij de plaatselijke feestwinkel."

De ambitie van Van der Kamp is om Invi voor iedereen betaalbaar te maken: "We gaan mensen uit ontwikkelingslanden of vluchtelingenkampen niet deze prijs laten betalen. Daar is seksueel geweld ook een probleem, en iedereen die onze armband aanschaft steunt ons direct in deze missie."

Bekijk Invi in actie om de pols van Van der Kamp in RTL Live:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore