Ga naar de inhoud
Gezondheid

Sommige mensen zijn nooit ziek: hoe kán dat toch?!

Archieffoto. Beeld © Getty

Iedere griepepidemie zijn ze er weer: die mensen die nergens last van hebben. Jan Tolsma is zo iemand; hij heeft nog nooit griep gehad. Hoe kán dat?

Koorts? Die kenmerkende spierpijn? Hoofdpijn? Jan Tolsma (63) kent het niet. Hij heeft naar eigen zeggen nog nooit griep gehad – hoogstens een verkoudheidje – en staat bij familie, oud-collega's en vrienden bekend als 'die man die nooit ziek is'. "Ik heb echt géén idee hoe het voelt om griep te hebben." Ook de griepgolf die al acht weken lang mensen laat snotteren, gaat aan Jan voorbij. 

Zijn geheim? 

43 jaar werkte hij als politieagent, op straat – waar je makkelijk een koutje oploopt – en op het bureau, waar de bacteriën hem om de oren konden vliegen. "Maar ik heb me in mijn hele werkende leven maar één dag ziek gemeld, en dat was vanwege een gescheurde knieband." Dan zou je denken dat Jan iemand is die heel gezond eet. Altijd sport. Nooit snackt of snoept. "Ik eet echt weleens een hamburger met een dikke klodder ketchup en mayonaise", bekent hij. "En ik eet heus niet iedere dag twee stuks fruit. Af en toe een appel of een pruim. Meer niet."

Sporten heeft hij wel altijd gedaan, maar de laatste jaren ook niet meer zo veel. "Dus ook daar kan het niet aan liggen." Soms zegt-ie weleens gekscherend dat het komt omdat hij 14 maanden lang borstvoeding heeft gekregen. "Maar als ik heel eerlijk moet zijn, heb ik geen idee wat mijn geheim is."

Pechvogels en bofkonten

Ab Osterhaus, viroloog en influenza-deskundige, zegt dat het deels erfelijk bepaald is hoe vatbaar je bent voor de griep. "Het heeft te maken met de erfelijke eigenschappen van je afweersysteem, er zijn verschillende genen bij betrokken. Je hebt pechvogels, die een minder goed aan griep aangepast afweersysteem hebben, en bofkonten, die niet zo gevoelig zijn voor griep." 

Maar mensen die écht nooit griep hebben, die bestaan niet, zegt Osterhaus. "Er zijn ieder jaar weer mensen die zeggen: ik heb nooit griep. Zelfs voor een normaal, gezond iemand, kan dat niet. De kans is groot dat die mensen een milde griep hebben ervaren als een simpele verkoudheid van enkele dagen. Dat is óók griep, alleen voel je je niet een week lang hondsberoerd en een paar weken daarna nog gammel."

Invloed op afweersysteem

De virussen die je in het verleden hebt gehad, hebben ook veel invloed op je afweersysteem. Osterhaus: "Als je een bepaald influenzavirus hebt gehad, dan ben je daar voor een jaar of vijf tegen beschermd. Daarna verandert zo'n virus vaak weer." 

Wat ook meespeelt in de gevoeligheid voor griep, is iemands leefstijl. "Fruit en groente eten, sporten, weinig stress, goede nachtrust: het speelt allemaal mee. Maar: je kunt griep nooit helemaal voorkomen, mensen met een perfect imuunsysteem kunnen ook gewoon griep krijgen."

Ouderen, kinderen, zieken

Dan zijn er ook nog mensen die vatbaarder zijn voor influenza en de complicaties ervan, omdat ze binnen een risicogroep vallen. Denk aan jonge kinderen, 60-plussers, mensen met hart-, vaat- of longziekten, mensen met diabetes. "Die raad ik aan om een griepprik te halen", zegt Osterhaus. "Gezonde mensen kunnen er al een week flink ziek van zijn, maar voor mensen in de risicogroepen kunnen de gevolgen nog erger zijn. Er zijn zelfs mensen die overlijden aan de griep. Risicogevallen die de griepprik niet halen, vind ik echt onverstandig." 

Jan Tolsma, die met zijn 63 sinds kort in de risicogroep valt, heeft daar vooralsnog geen boodschap aan. "Het gaat goed zo. Ik ben er niet van overtuigd dat de griepprik mij kan helpen." 

Tips tegen griep:

Meer op rtlnieuws.nl: