Ga naar de inhoud
Gezondheid

Nederlander leeft 13 maanden korter door vieze lucht, Milieudefensie stapt naar rechter

Beeld © ANP

Over een drukke straat naar je werk fietsen of dicht bij een snelweg wonen, dat kun je beter niet doen. Want ook in Nederland laat de luchtkwaliteit te wensen over. Milieudefensie eiste vandaag bij de rechtbank dat de overheid er meer tegen doet.

Het lukt Nederland al jaren niet om aan de Europese richtlijn voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. Op drukke plekken in de Randstad en bij grote veehouderijen zijn de concentraties te hoog, en dat is schadelijk voor onze gezondheid. Gemiddeld leven Nederlanders 13 maanden korter doordat we worden blootgesteld aan vieze lucht.

Vroegtijdige sterfgevallen

Dat moet anders, vindt Milieudefensie. "Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor tienduizenden zieken en duizenden vroegtijdige sterfgevallen", zegt Anne Knol van de organisatie. "Dat is een groot en miskend probleem. Wij hopen via de rechter beleid af te dwingen dat de gezondheid van de Nederlanders beschermt." De uitspraak in het kort geding volgt op 7 september.

Want dat er schonere lucht komt, is belangrijk, zegt longarts Jos Rooijackers. "Als je lucht met veel stikstofdioxide of fijnstof inademt, adem je kleine deeltjes in die vast komen te zitten in je longen. Daar veroorzaken ze een irritatiereactie, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je moet hoesten of dat je het benauwd krijgt."

Bronchitis en astma

"Mensen met een longaandoening zullen daar eerder wat van merken dan mensen met gezonde longen, maar het staat wel vast dat die irritatiereactie er uiteindelijk toe leidt dat er aandoeningen als bronchitis of astma kunnen ontstaan."

Daarom heeft het volgens Rooijackers zin om de plekken met veel luchtvervuiling te vermijden. "Als je naar je werk fietst, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet over een drukke straat te fietsen. En als je gaat sporten doe je dat liever ook niet in de buurt van grote verkeersaders, maar desnoods in de sportschool. Tijdens het sporten adem je sneller en is het effect van die luchtvervuiling op je gezondheid groter dan wanneer je stilzit."

Dit zijn de tien straten met de slechtste luchtkwaliteit in Nederland:

  1. Javastraat, Den Haag
  2. 's Gravendijkwal, Rotterdam
  3. Benoordenhout/ Raamweg, Den Haag
  4. Dorpsweg/Gruttostraat, Rotterdam
  5. Schilderswijk Hoefkade, Den Haag
  6. Vijzelgracht, Amsterdam
  7. Geldersekade, Amsterdam
  8. Wibautstraat, Amsterdam
  9. Noordereiland/Brugweg, Rotterdam
  10. Hilledijk/Slaghekstraat, Rotterdam

Dit zijn gegevens uit een onderzoek van Milieudefensie uit 2013.

Benauwd

Iemand die veel rekening houdt met het effect van de vuile lucht op zijn gezondheid, is Janhuib Blans. Hij woont in een zijstraat van de Nassaukade in Amsterdam, de drukke binnenring van de stad, en heeft regelmatig last van zijn longen. "Ik krijg het benauwd en ga zwaarder ademen. Ik ga er niet dood aan, maar het is wel iets dat ik de hele dag merk."

Als Janhuib ergens heen moet, houdt hij daarom rekening met de luchtvervuiling. "Ik fiets om, ik neem de rustige straten, dat loont de moeite." Maar ook thuis ontkomt hij niet aan de vervuiling. "We hebben een ventilatiesysteem in ons gebouw, en op advies van iemand van de GGD had ik een wit lapje achter m'n luchtrooster geplakt."

Pikzwart doekje

"Dat heb ik precies dertig dagen laten zitten. Toen ik het weghaalde, was het pikzwart, daar schrok iedereen in het gebouw nogal van. De eigenaar heeft nu besloten om luchtfilters op het systeem te zetten, we hopen dat dat helpt."

Janhuib is in ieder geval niet van plan om naar een plek te verhuizen met schonere lucht. "Ik ben hier pas anderhalf jaar geleden komen wonen, dus ik wil het nog even aanzien. Ik hoop ook dat de stad meer gaat doen om de luchtvervuiling te verminderen, en bijvoorbeeld in zware ochtendspitsen verkeer gaat weigeren. Dat zou een hoop gehoest schelen." 

Meer op rtlnieuws.nl: