Ga naar de inhoud
Gezondheid

Meer bewegen begint op je werk, en zo moeilijk is het niet

Hardlopers in actie. Beeld © Getty

Iedereen weet dat een mens gezonder wordt van meer bewegen en minder zitten. De Gezondheidsraad vindt dan ook dat onder werktijd meer bewogen moet worden. Veel bedrijven weten dit al langer en proberen hun personeel zo fit mogelijk te houden, met een hond op kantoor bijvoorbeeld.

Wie de hele dag achter zijn bureau zit heeft grotere kans op hartproblemen. "Het grote probleem met zitten is dat je bloed dan niet optimaal stroomt. Optimale doorstroming krijg je als je beweegt", vertelt cardioloog Menno Baars. Tel daar nog eens bij op dat weinig beweging tot overgewicht kan leiden met alle gevolgen van dien.

Sporten via je werk

Veel werkgevers willen verzuim door een ongezonde levensstijl natuurlijk voorkomen. Maar iemand dwingen tot bewegen kan natuurlijk niet. Toch zijn er genoeg manieren om werknemers zo vitaal mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door sportlessen aan te bieden voor, na of zelfs tijdens het werk.

Een van de grootste organisaties die bedrijven daarbij helpt is Sport en Zaken, van sportorganisatie NOC*NSF. Al bijna tien jaar fungeert het als schakel tussen bedrijven, sportbonden en sportverenigingen. Zo kan personeel na het werk een uurtje gaan volleyballen of basketballen. Of er wordt een hardloopcoach geregeld om met een groep collega's te gaan hardlopen.

Minder verzuim

"We zijn er vooral voor het samen sporten", legt directeur van Sport en Zaken Roel Roelfzema uit. "Steeds meer bedrijven werken flexibel, waardoor collega's elkaar minder zien. Samen sporten bevordert de teamgeest. Uiteindelijk levert het geld op, want mensen zijn minder ziek."

Consultancybedrijf Capgemini schakelde Sport en Zaken in. Met succes, want hun werknemers deden eerder dit jaar mee aan de European Company Games. Een soort Olympische Spelen voor bedrijven. Personeel kan kiezen uit onder meer hardlopen, wielrennen, mountainbiken, tennis, golf en squash. Het personeel moet daar wel aan meebetalen.

"We hebben zo'n dertig procent van de mensen die voorheen niet sporten nu aan het sporten geholpen", vertelt Annelies Hermens van Capgemini.

Zes manieren om gemakkelijk meer te bewegen op kantoor:

  • Installeer een timer op je computer en zorg dat je ieder uur even een ommetje maakt. Naar de koffie-automaat of het toilet bijvoorbeeld.
  • Bellen hoeft niet zittend, doe het eens staand of lopend.
  • Parkeer de auto niet pal voor de deur, maar zorg dat je een stukje moet lopen.
  • Overleg kan ook wandelend. Een frisse neus halen is altijd een goed idee.
  • Doe de prullenbak onder je bureau weg, zodat je iedere keer moet opstaan als je iets weg wilt gooien.

Sportschool op kantoor

Ook uitzendbureau Randstad klopte aan bij Sport en Zaken, om het personeel vitaler te krijgen. Op het hoofdkantoor in Diemen is sinds een paar jaar een eigen sportschool gevestigd: Fit20. Een gekoelde ruimte waar twintig minuten trage krachttrainingen worden gedaan. Het bijzondere is dat dit gewoon in kantooroutfit kan, omdat er vrijwel niet gezweet wordt.

Zweten doen ze wel bij kinderwagenbouwer Joolz, waar ze ook een eigen sportschool hebben. "Iedere dag is er een personal trainer. 's Ochtends voor het werk en 's avonds na het werk geeft hij een uur les. Het personeel kan gratis meedoen", vertelt HR-manager Sandra Ahlers.

Dat levert vooral positieve reacties op. "Met zo'n drukke baan heb je niet vaak zin om als je thuis bent nog naar de sportschool te gaan." Of het ook een verschil in verzuim maakt wordt nog onderzocht, maar ze ziet nu al dat bij veel mensen het werkplezier omhoog gaat. "Je leert je collega's beter kennen. Anders dan als je de hele dag aan bureau zit."

Sporten is bonus cashen

Bij IT-bedrijf Xcellent heeft een vitaliteitsprogramma zelfs voor complete sportteams onder collega's gezorgd. Zo gaan van de tachtig werknemers er binnenkort twintig de marathon rennen. En de helft van het personeel heeft zich opgegeven voor obstakelrun Mud Masters.

 
Thumbnail

Pieter van den Hoogenband verraste Xcellent met de nominatie voor Vitaalste bedrijf van Nederland. (Foto: Xcellent)

Het bedrijf, genomineerd voor vitaalste bedrijf van Nederland, moedigt zijn werknemers aan om zo sportief mogelijk te zijn. "Iedere werknemer moet één vitaal doel stellen, bijvoorbeeld het rennen van de marathon. Dat doel is gekoppeld aan een bonusregeling. Een leuke financiële drijfveer om mee te doen dus", vertelt initiatiefnemer Edwin van Korlaar.

Niet alleen het verzuimpercentage nam er behoorlijk af, ook hijzelf viel meer dan twintig kilo af sinds het programma draait. "De gemiddelde IT'er zit de hele dag op een stoel." Naast de sportprogramma's kan er in de pauze getafeltennist en gepoold worden. Van Korlaar: "Ook zitten we hier op ballen in plaats van stoelen, dan je steeds in beweging."

Hond uitlaten tijdens de lunch

Een simpele, maar doeltreffende manier om de benen te strekken is een wandeling maken in de lunchpauze. Dat doen ze bij telecombedrijf Dutchtel bijna dagelijks, sinds de eigenaar zijn hond meeneemt.

 
Thumbnail

Bolt wordt iedere dag uitgelaten door het personeel van Dutchtel. (Foto: Renske Bouwman)

"We werken hier met zeven man en we laten hem met z'n allen uit. Het is lekker om even naar buiten te gaan, je krijgt er energie van en het komt de sfeer ten goede", vertelt Renske Bouwman. Hoewel ze toegeeft dat de wandelclub wat inkrimpt als het regent.

Ook bij het kozijnenbouwer WindowCube hebben ze zo'n 'bedrijfshond'. "Señor ​is jong en moet dus vijf keer per dag zeker tien minuten uitgelaten worden. Ik vind dat als werkgever geen probleem, want ik zie dat mijn werknemers veel fitter zijn en na zo'n wandelingetje met een fris hoofd weer achter hun bureau gaan zitten", laat mede-opricheter Sjoerd Belser weten.