Gezondheid

Bill Gates regelt 1 miljard om pandemie te voorkomen

19 januari 2017 11:33 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © AFP

Bill Gates maakt zich flink zorgen over de wereldwijde uitbraak van dodelijke infectieziekten. Daarom financiert hij de ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Samen met onder meer de overheden van Duitsland, Japan en Noorwegen stelt de Microsoft-oprichter via zijn liefdadigheidsinstelling geld ter beschikking aan de deze week aangekondigde Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).

Wereld totaal onvoorbereid

CEPI moet onderzoek gaan doen naar dodelijke infectieziekten. De organisatie gaat zich in eerste instantie richten op de MERS-CoV-, Lassa- en Nipah-virussen. Tegen elk van deze virussen wil CEPI twee kandidaat-vaccins te ontwikkelen.

"Ebola en Zika hebben laten zien dat de wereld totaal onvoorbereid is. Lokale uitbraken worden te laat opgemerkt en de reactie is niet snel genoeg om wereldwijde pandemieën te voorkomen", aldus Gates in een verklaring. "Zonder investeringen in onderzoek en ontwikkeling blijven we onvoorbereid voor het volgende gevaar."

Miljard dollar

Tot nu toe is er 460 miljoen dollar bijeengebracht voor CEPI. Het doel is om een miljard dollar in te zamelen. Dat is volgens de organisatie voldoende om de eerste vijf jaar onderzoek mee te financieren.

Bron: Bright.nl. Kijk techprogramma Bright TV elke maandag om 18:00 en 23:30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore