Gezondheid

Een baby ziet al het verschil tussen goed en kwaad

04 februari 2017 08:41 Aangepast: 04 februari 2017 08:41
Beeld © Getty Images

Al op zeer jonge leeftijd hebben baby's besef van goed en kwaad. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kioto. De resultaten daarvan zijn deze week gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Ze kunnen zich nog niet omdraaien of zelfs brabbelen, maar kinderen van zes maanden oud kunnen al wel onderscheid maken tussen dader, slachtoffer en beschermengel, blijkt uit het onderzoek dat plaatsvond onder 132 baby's. Het wordt pas lastig als het gaat om intenties. Op het moment dat een beschermengel het slachtoffer te hulp schiet, kunnen de jongste kinderen niet herkennen of die dat expres of per ongeluk doet. Dat lukt pas als ze tien maanden oud zijn.

PacMan-achtige tekenfilms

Voor het onderzoek kregen de baby's simpele, PacMan-achtige tekenfilms voorgeschoteld. Na afloop koos een overgrote meerderheid van de kinderen voor de held. Dat resultaat komt voor de onderzoekers niet als een grote verrassing: dat kinderen zich al op heel jonge leeftijd verbonden voelen met helden, is al lang bekend. Alleen wisten onderzoekers tot nu toe nog niet hoe oud.

De onderzoekers zeggen dat de volgende stap in het onderzoek is om te kijken hoe kinderen hun 'bewondering voor heldendom' gebruiken in de praktijk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dode baby bleef 16 dagen bij ouders: 'Belangrijk om je kindje te zien als het dood is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore