Ga naar de inhoud
Gezondheid

Wil je punten scoren op de dansvloer? Beweeg dan asymmetrisch

De moves van Shakira worden volgens het onderzoek aantrekkelijk gevonden. Beeld © EPA

Ben je een vrouw en maak je vooral asymmetrische bewegingen op de dansvloer? Hoge kans dan dat jij veel sjans hebt. Zowel mannen als vrouwen vinden deze manier van dansen het aantrekkelijkst.

Dat schrijven onderzoekers van de Engelse Northumbria University in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Vrouwen die tijdens het dansen veel met hun heupen wiegen, hun armen onafhankelijk van elkaar bewegen en hun dijen asymmetrisch heen en weer schudden, worden door zowel mannen als vrouwen hoger beoordeeld dan vrouwen die dat niet doen. 

Gooi je heupen in de strijd!

"Het bewegen met de heupen wordt als vrouwelijk gezien. Dus hoe meer je je heupen in de strijd gooit, hoe meer je die vrouwelijkheid toont", legt onderzoeker Nick Neave uit aan de Daily Mail. "Daarnaast toont het asymmetrisch bewegen van je armen en benen dat je motorisch goed bent ontwikkeld en geen neurologische afwijking hebt."

Voorbeelden van aantrekkelijke en onaantrekkelijke moves:

3D-modellen 

De onderzoekers maakten 3D-modellen aan de hand van vrouwelijke dansmoves. Zodoende werden de respondenten bij hun beoordeling niet afgeleid door uiterlijkheden zoals figuur, haarkleur en kleding. 

Ook hebben de wetenschappers gekeken naar welke bewegingen bij mannen aantrekkelijk worden gevonden. Vooral het bewegen van het bovenlichaam scoorde hoog. Volgens de studie komt dit doordat dit in verband wordt gebracht met fysieke kracht.

Voor de onderzoekers houdt de studie hier niet op. In een vervolgonderzoek willen ze kijken of dansbewegingen ook iets zeggen over iemands geestelijke en fysieke gezondheid.

Lees meer op rtlnieuws.nl: