Gezondheid

Tekort aan verpleegkundigen is 'urgent probleem'

12 juli 2017 06:38 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Er is dringend behoefte aan meer verpleegkundigen, want de huidige schaarste leidt tot duurdere zorg en langere wachtlijsten.

Het tekort aan verpleegkundigen is een structureel en urgent probleem in de zorgsector, zeggen oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink, nu bestuurder van zorgverzekeraar VGZ, en Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

Symptoombestrijding

Door het tekort worden zorginstellingen gedwongen verpleegkundigen hogere salarissen, bonussen en zelfs huisvesting aan te bieden om personeel aan te trekken. 'Symptoombestrijding', noemt Klink dit in Het Financieele Dagblad, die alleen maar leidt tot het nog verder stijgen van de lonen.

Met betere betaling 'lost de zorginstelling het eigen personeelsprobleem op, maar ze trekt de mensen wel weg van een plek waar ze anders zouden werken', zegt Kersten. De werkdruk wordt daardoor steeds hoger van zittend personeel, en dat leidt tot leegloop, vult Klink aan.

Onnodige zorg

Klink vindt het 'belangrijk om te kijken waar onnodige zorg wordt geleverd en waar het personeel dus onnodig wordt ingezet'. Zo wil Klink bijvoorbeeld een verplaatsing van zorg vanuit het ziekenhuis naar de huisarts en de wijkverpleging, om de personele druk in ziekenhuizen te verlagen.

Zowel Kersten als Klink pleit voor betere samenwerking op regionaal niveau en tussen zorgverzekeraars en gemeenten om het probleem aan te pakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore