Gezondheid

Ziekenhuizen aan de slag met videoconsult via een app

21 februari 2017 06:17 Aangepast: 17 mei 2018 13:18
Beeld © FocusCura

De zorg digitaliseren zodat je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft, maar tóch beter behandeld wordt. Het is de droom van zorgondernemer Daan Dohmen van FocusCura die een app introduceert die videobellen met de dokter mogelijk maakt. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen gaan de nieuwe technologie gebruiken.

Er bestaan al meer apps om te videobellen, ook met patiënten. Maar Dohmen zag kans om samen te werken met Cisco, een megaspeler op het gebied van netwerkverbindingen in ziekenhuizen. Dat geeft hem een voorsprong in de moeilijk veroverbare zorgmarkt. Drukke medici zitten vaak niet te wachten op nog een computerprogramma. 

'De zorg gaat veranderen'

Wouter van Solinge is verantwoordelijk voor eHealth van UMC Utrecht en hoogleraar Klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde. Zijn ziekenhuis is één van de eerste gebruikers van de functie. Hij ziet het video-bellen als een stapje in de richting van een hele nieuwe digitale werkwijze.

"De zorg gaat veranderen, dat zie je nu al. We werken al een tijd met Daan samen aan een app waarmee we, zoals we nu al doen bij ALS-patiënten, op afstand meekijken. Als het gewicht van een patiënt ineens afneemt, dan kunnen we ingrijpen", zegt hij.

Videobellen zorgt ervoor dat artsen in zo'n geval gemakkelijker een eerste diagnose kunnen stellen dan met een telefoongesprek. "In het geval van gewichtsverlies bij ALS, kan het bijvoorbeeld betekenen dat iemand niet goed kan slikken. Dan kunnen we op tijd oefeningen geven om het leven dragelijker te maken", zegt Van Solinge. 

Videobellen in plaats van intake

Toch zijn het niet altijd kleine ingrepen die gedaan kunnen worden via een videoverbinding. Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie wil de app bijvoorbeeld gebruiken voor tussentijdse controles tijdens een behandeling, vertelt Dohmen.

"Sommige patiëntjes komen helemaal uit Groningen of Limburg naar Utrecht en moeten tijdens een behandeling geregeld naar Utrecht. Door op afstand te communiceren kan een deel van die bezoeken via de videoverbinding op afstand plaatsvinden”, zegt hij.

Patiënten krijgen een code mee van hun behandelaar in het ziekenhuis, die ze kunnen invullen na het downloaden van de app. Deze laat vervolgens contacten zien die gebeld kunnen worden voor intakes of advies. Daarnaast is het mogelijk om via een speciale functie vitale waarden zoals bloeddruk, hartslag, gewicht of zuurstofverzadiging door te sturen.

Thumbnail

(Beeld: FocusCura)

Moeilijke markt

Cisco kondigde eerder aan om flink te willen investeren in de digitalisering van Nederland. De app van Dohmen is één van de projecten waarin werd geïnvesteerd.

"Wat ons betreft kan het als voorbeeld dienen hoe je met slimme digitale toepassingen de zorg kunt verbeteren", aldus Hendrik Blokhuis, directeur van Cisco’s programma voor de Digitale Versnelling van Nederland (DVN).

Er komen apps voor iOS en een webapplicatie voor Android en windows. De videoverbindingen zijn end-to-end encrypted, een manier van beveiliging waardoor het vrijwel onmogelijk wordt voor hackers om in te breken op de verbinding.  

'Pas goed op als je een app installeert'

De patiëntenfederatie moedigt medische apps aan, laat woordvoerder Nicole Velthuis weten. Maar Patiënten moeten wel opletten. "Ze moeten goed bekijken van wie de app afkomstig is. Als app bijvoorbeeld gratis is, dan ben jij meestal het verdienmodel." Als de programma's via het ziekenhuis aangeboden worden, dan kan je er als patiënt meestal wel op vertrouwen dat het goed zit met de veiligheid.

Er zijn inmiddels talloze zorgapps op de markt: zo zijn er programma's die vreemde plekjes op de huid kunnen analyseren, simpele vragen beantwoorden, patiënten helpen met een diabetes en artsen veilig laten 'appen'. "Het biedt veel mogelijkheden, zo hoeven patiënten zich niet altijd te schikken naar de agenda van het ziekenhuis en een dag vrij te nemen. Dokters kunnen op die manier inschatten wat er aan de hand is en een patiënt langs laten komen als ze het niet vertrouwen en toch wat willen onderzoeken", zegt Velthuis.

Thumbnail

(Beeld: FocusCura)

Bedrijf groeit flink tempo door

Het bedrijf van Dohmen groeit in een flink tempo door. In de zomer kondigde het aan de eerste wereldwijde 'Apple Mobility Partner' in Nederland te zijn. Dat betekent dat Apple het bedrijf adviseert op bijvoorbeeld het gebied van gebruikersgemak.

"Daardoor hebben we enorme stappen kunnen maken", zegt Dohmen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore