Ga naar de inhoud
Gezondheid

Ziek tijdens je vakantie? Zo zorg je dat je extra vrije dagen krijgt

Archieffoto Beeld © iStock

Ben je eindelijk vrij, word je ziek. Herkenbaar? Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je vakantiedagen kwijt bent: je kunt die dagen namelijk terugkrijgen van je baas.

De dagen waarop je ziek bent, zijn ziektedagen. Of je nu vrij bent of niet. Dat betekent dat je werkgever over die dagen geen vakantiedagen inhoudt. Maar daar moet je wel zelf wat voor doen. De FNV geeft deze tips voor mensen die ziek zijn tijdens wettelijke vakantiedagen:

  • Als je ziek bent op vakantie, meld dat dan altijd gelijk aan je baas. Het is daarnaast handig om naar een dokter te gaan en een officiële doktersverklaring te vragen. Op die verklaring moeten de diagnose, het advies van de arts en een verwachting van hoe lang je ziek bent staan. Mocht je discussies krijgen met je werkgever, dan kun je altijd de doktersverklaring overhandigen.
  • Laat je baas weten waar je bent, dus je vakantieadres of het adres waar je wordt verpleegd. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent voor je werkgever. Is je toestand ernstig? Waarschijnlijk willen je baas en collega's dan graag op de hoogte gehouden worden, dus geef ze af en toe een update of vraag een reisgenoot om dat te doen.
  • Geef het door aan je werkgever als je weer beter bent. Net zoals je dat zou doen als je thuis bent.

Eerlijk zijn

Blijf bij het ziek melden wel eerlijk, adviseert de FNV. Als je thuis bent, meld je je ook niet ziek als je een beetje verkouden bent, dus doe dat op vakantie ook niet.

Er is een uitzondering: als je vakantiedagen bovenwettelijk zijn, dan kunnen andere regels gelden. Arbeidsrechtdvocaat Floris Asscher van Pellicaan Advocaten zegt tegen Intermediair dat die dan wel in je arbeidsovereenkomst of cao moeten staan.

Dat geldt bijvoorbeeld voor onderwijspersoneel dat meer dan vier weken per jaar vakantie heeft. Als je in het onderwijs werkt, dan adviseert CNV Onderwijs om bij langdurige ziekte wel in de gaten te houden hoeveel 'fitte' vakantiedagen je over hebt. Zijn dat er minder dan 20, dan heb je mogelijk wel recht op andere vakantiedagen.

Meer op rtlnieuws.nl: