Gezondheid

Voedingscentrum: Over 10 jaar hebben we een persoonlijk dieet

09 november 2016 14:42 Aangepast: 29 juli 2017 20:30
Beeld © ANP

Over tien jaar eten we steeds doelgroepgerichter, zegt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum. Door de toenemende kennis over voedsel en aanwezige technologie, verandert ook ons eetpatroon. We vroegen haar en collega Corné van Dooren, deskundige duurzaam eten bij het centrum, naar de grootste trends over 10 jaar.

Nieuwe kennis en technologie zorgen ervoor dat het gemakkelijker wordt om gezonder te eten. Toch zal niet iedereen met een high tech armbandje rondlopen, denkt Feunekes. "Over tien jaar zal het een groep zijn. Maar persoonlijk advies zal wel steeds gebruikelijker worden. Zo hebben wij bijvoorbeeld nu ook al dagmenu's gepresenteerd die aansluiten op de leeftijd en of je man of vrouw bent." 

"Je zult zien dat er verschillende groepen ontstaan: de één wil graag lokaal eten, de ander onbewerkt en weer een ander focust zich op eiwitrijke menu's vanwege een sport. Dat kan, omdat voedingsinformatie steeds transparanter wordt. Je ziet steeds beter waar een product vandaan komt, hoe het gemaakt is en wat erin zit", zegt ze.

We worden ons bewuster van wat we eten

Na een tijdperk waar we gewoon lekker aten wat we in de winkel konden vinden, worden we steeds nieuwsgieriger waar ons voedsel eigenlijk vandaan komt. Die trend zet door, zegt Feunekes. 

Als voorbeeld noemt ze het kabinetsplan ‘Jong leren eten’ met daarin initiatieven om op alle scholen lessen te geven over gezonde voeding. "Als dit structureel wordt, groeit een hele generatie op met kennis en vaardigheden over hoe ze moeten koken en eten."

Slimme technologie helpt ons

Komende decennia neemt de wereldbevolking flink toe. Al die monden moeten gevoed worden, dus is het ook belangrijk dat we minder weggooien dan dat we nu doen. Slimme technologie gaat ons daarbij helpen, vertelt Van Dooren. "Je hebt nu al technologie voor verpakkingen die aangeeft wanneer een product over de datum is. Ik verwacht dat deze over 10 jaar veel meer te zien zullen zijn, wat ons helpt om minder voedsel te verspillen."

En doordat ook de wetenschap steeds meer weet over voeding, wordt ons eten ook gezonder. "Vroeger kweekten we bijvoorbeeld om een grote opbrengst aan groente te krijgen. Nu letten we ook op de smaak van de groenten, maar ook steeds meer op de voedingskundige samenstelling, bijvoorbeeld vitamines en mineralen", zegt Feunekes.

Vermoedelijk eten over een jaar of tien een stuk minder vlees. Goede vervangers zijn bonen, peulvruchten en noten. Wie daar wat meer variatie in wil, kan zijn heil zoeken in andere vleesvervangers. "Die smaken steeds beter en er zit een enorme groei in die markt. Je krijgt steeds meer soorten, zoals soja, lupine of zeewier, en die trend zet voorlopig nog even door", zegt Van Dooren.

Gemak staat voorop

Wie het druk heeft, kan er soms moeite mee hebben om gezond te eten. Goed nieuws als je in die categorie valt: het wordt gemakkelijker, voorziet het Voedingscentrum.

"Je ziet dat er steeds meer aandacht voor een gezonde omgeving en service op maat komt", zegt Feunekes. Het gebeurt nu al, maar over een decennium zullen nog meer bedrijfskantines en restaurants steeds vaker kleinere porties en gezondere maaltijden met meer groente aanbieden. Daarnaast verkopen supermarktketens steeds vaker gezond 'gemaksvoedsel' in porties die bij je passen.

Maar stoppen we dan helemaal met zelf koken? "Nee hoor, koken en samen eten is deel van onze cultuur en vooral erg leuk”, zegt ze

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van