Slimme verpakking

Kun jij ook niet van de paaseitjes afblijven? Zoveel calorieën zitten erin

24 maart 2017 08:35 Aangepast: 19 april 2019 11:31
Beeld © iStock

Nederlanders eten ieder jaar bijna een miljard paaseitjes, gemiddeld 47 per persoon. Logisch, want wie ze eenmaal in huis heeft, kan er nauwelijks vanaf blijven. Maar hoe ongezond is dat eigenlijk?

Slecht nieuws: ieder paaseitje is goed voor ongeveer 45 calorieën, net zoveel als er in een appel of een waterijsje zitten. Wie er 47 per jaar eet, zoals we volgens dit onderzoek van de Hema gemiddeld doen, krijgt dus ongeveer 2100 calorieën binnen.

Verleidelijk

Maar als je eenmaal begint aan paaseitjes, is het moeilijk om ermee te stoppen. De kans is dan dus groot dat je er meer dan 47 per jaar eet, zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid. "Paaseitjes zijn ontzettend verleidelijk omdat het kleine hapjes zijn die je makkelijk tussendoor eet."

"Daarnaast zijn ze slim verpakt. Omdat ze allemaal verschillende kleurtjes hebben en anders smaken, wil je eigenlijk alle kleuren proeven, waardoor je er meer van eet. Tel daar bovenop dat er op veel werkplekken en bij mensen thuis een gevulde schaal met eitjes staat, en je begrijpt dat mensen er veel van eten."

Zoveel calorieën zitten er in de verschillende paaseitjes:

  • Wit: 45 calorieën.
  • Melk: 45 calorieën.
  • Puur: 40 calorieën.
  • Gevuld met likeur: 37 calorieën.
  • Gevuld met notenpasta: 52 calorieën.

"En als je voortdurend veel snoept zonder je voedingspatroon aan te passen, dan eet je meer dan normaal, en dan kom je dus aan." Om een kilo aan te komen, moet je zo'n 7000 calorieën extra eten, ongeveer 150 paaseitjes.

Pure chocolade

Toch slim snoepen? Het beste kun je dan kiezen voor de paaseitjes van pure chocolade, die zijn het gezondst.  Seidell: "Wie één of twee pure paaseitjes per dag eet, loopt zelfs een lager risico op hart- en vaatziekten, door de gunstige voedingsstoffen die erin zitten."

"In de pure paaseitjes zit minder vet en suiker dan in de andere paaseitjes. Dus het is ook beter voor je tanden en voor je gewicht." Toch denkt Seidell dat we ons niet veel zorgen hoeven te maken: "Stel dat je in een maand 47 paaseitjes eet, dan eet je maar 70 calorieën per dag te veel. Als je geen zak per dag eet, hoef je je niet druk te maken om die paar paaseitjes."

Dit moet je doen om één paaseitje te verbranden:

  • Ongeveer 10 minuten wandelen.
  • Ongeveer 8 minuten fietsen.
  • Ongeveer 5 minuten hardlopen.
  • Ongeveer 25 minuten achter een bureau zitten.
  • Ongeveer 20 minuten staan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Oscar is de baas van Nederlands grootste pepernotenfabriek: 'Ik moet alles proeven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore