Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gezondheid

'Laaggeletterdheid kost maatschappij 1 miljard euro per jaar'

04 april 2017 08:37 Aangepast: 04 april 2017 20:03

Nederland telt zo'n 2,5 miljoen laaggeletterden. Dat kost de maatschappij jaarlijks ongeveer 1 miljard euro.

Dat heeft de Stichting Lezen & Schrijven laten uitrekenen. Wie niet goed kan lezen en schrijven komt op de arbeidsmarkt moeilijker aan de bak. Wie wel een baan heeft, verdient weinig. Ook zijn laaggeletterden vaker ziek en doen ze dus vaker een beroep op de gezondheidszorg. Al met al een kostenpost van 1 miljard euro.

 

'Iedereen recht op scholing'

Een dergelijk onderzoek werd vier jaar geleden ook al gedaan. Toen bleken de kosten half zoveel als nu, maar dat komt omdat in 2013 laaggeletterde 65-plussers niet werden meegeteld. Dat zijn er zo'n 1,2 miljoen.

ZIE OOK: Laaggeletterd in Nederland: 'Ik durfde jaren de post niet open te maken'

Laaggeletterdheid eerder herkennen

Mariette Hamer, lid van de Raad van Toezicht van Lezen & Schrijven, vindt dat iedereen, hoe oud ook, recht heeft op scholing om taal-, reken-, en digitale vaardigheden bij te spijkeren. Dit zou tot de publieke basisvoorzieningen moeten behoren, zegt zij.

De stichting doet ook aanbevelingen. Laaggeletterdheid zou eerder herkend moeten worden, bijvoorbeeld bij de dokter, het UWV of bij schuldhulpverlening. Laaggeletterden zouden dan eerder doorverwezen kunnen worden naar cursussen. En wie geen cursus kan of wil doen, kan misschien terecht bij vrijwilligers die met hen aan de slag gaan om hun leesvaardigheid te vergroten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore