Gezondheid

Voor het eerst breingestuurde armprothese geplaatst bij Nederlander

25 april 2017 16:23 Aangepast: 25 april 2017 20:57
Johan Baggerman (rechts) en dr. Henk van de Meent, revalidatiearts van het Radboudumc. Beeld © Radboudumc

Een voormalig vrachtwagenchauffeur uit Lent heeft als eerste Nederlander een kunstarm gekregen die hij met zijn gedachten kan besturen. Johan Baggerman is ook een van de weinigen ter wereld met een breingestuurde robotarm.

Baggerman kreeg zijn prothese van chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Hank van de Meent van het academische Radboudumc in Nijmegen. De artsen hebben bijna zeven jaar aan de kunstarm gewerkt.

Video: Eerste bewegende beelden van Johan en zijn prothese

Enorme vooruitgang

"Het voelt nog vreemd, helemaal niet als 'mijn' arm", zei Baggerman. "Ik moet er nog erg aan wennen. Maar op den duur kan ik mijn hand weer openen en sluiten, mijn elleboog buigen en de pols draaien. Dat is een enorme vooruitgang vergeleken bij een gewone prothese."

Baggerman kreeg in 2010 een ongeluk waardoor zijn linkerarm boven de elleboog moest worden geamputeerd. Kort daarvoor had de eerste mens ter wereld een met het brein bestuurbaar kunstbeen gekregen. Frölke en Van de Meent zochten uit hoe ze die techniek voor kunstarmen konden gebruiken. In 2013 onderging Baggerman zijn eerste operatie.

Thumbnail

"Twee operaties later, in 2016, kon ik gaan oefenen met het sturen van breincommando's als 'hand open' en 'buig pols'. Nu ik de robotarm echt heb, duurt het nog zeker een jaar voor ik alle bewegingen onder controle heb. Het is heel vermoeiend, want je bent steeds bewust aan het denken", legt hij uit.

'Normale' arm

Hij verwacht niet dat hij ooit weer een 'normale' arm zal hebben. "Maar ik denk wel dat de gewone dagelijkse dingen zoals een potje opendraaien, een aai geven en een klusje doen weer binnen bereik komen. En daar ben ik heel blij mee."

De breingestuurde robotarm is nog niet op grote schaal beschikbaar. Voorlopig wordt per patiënt bekeken of zo'n arm een optie is.

Thumbnail

Johan Baggerman met zijn net aangebrachte robotarm (Foto: Raboudumc)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van