Ga naar de inhoud
RTL Wonen

8 creatieve binnenactiviteiten om in de kerstvakantie met de kinderen te doen

Het duurt niet lang meer voordat de kerstvakantie weer begint. Heb jij al plannen gemaakt om de kinderen een leuke tijd te bezorgen? Zo niet, dan is dit lijstje dé manier om je kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het kerstfeest door te bakken, zingen én vooral creatief bezig te zijn.

Met mooi en droog weer is het natuurlijk hartstikke leuk om erop uit te gaan. Speciaal voor de kerstvakantie tipten we daarom hier een aantal leuke uitjes om met het gezin heen te gaan. Maar het is natuurlijk net zo leuk om binnenshuis leuke activiteiten te doen. Daarom zetten we 8 leuke activiteiten op een rij die je gewoon thuis kunt doen. Ideaal als het wat slechter weer is, of als je gewoon lekker thuis wil blijven. 

1. Kerstballen pimpen

Saskia (@thegreenlist.nl) bedacht een leuke budgetoplossing voor originele kerstballen. In de kringloopwinkel scoorde ze verschillende kerstballen voor een paar euro. Een beschadiging of verkeerde kleur werk je zo weg door ze te pimpen met kleurrijke verf en glitters.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2. Versierde kerstkaarten

Familie, vrienden en eenzame ouderen kun je extra opvrolijken met een mooie zelfversierde kerstkaart. De kinderen kunnen zich op deze manier helemaal uitleven met een liefdevolle boodschap en mooie versiersels. Pak de potloden, stiften, glitterpennen en stickers er maar bij! 

3. Kerstkoekjes bakken

Misschien is jouw kind niet enthousiast te krijgen met knutselen, maar juist wél met bakken. Met kerstvormpjes, snoep en glazuur decoreer je de leukste sterren, boompjes en peperkoekmannetjes, waar ook jij achteraf van kan genieten!

4. Hangers van oud karton

Anniek (@heywildebras) liet eerder in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven zien hoe ze samen met kinderen de mooiste creaties maakt met flowersmashing. Voor de kerstdagen wist ze ook leuke hangers te maken van oud karton.

Zo maak je het zelf: Knip een rondje karton met aan alle zijden een klein knipje. Ga vervolgens aan de slag met verschillende kleuren nylondraad om de leukste vormpjes te wikkelen. De kinderen kunnen ze daarna trots in de boom hangen om de hele vakantie te bewonderen!

5. Kerstvormpjes kleien en verven

Diezelfde vormpjes kun je natuurlijk ook gebruiken om met klei aan de slag te gaan. Klei biedt enorm veel creatieve vrijheid. Van een simpel hartje of een engel tot een complete kerststal. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is mogelijk met behulp van het juiste boetseergereedschap. Let bij kinderen wel op dat je geen scherp gereedschap geeft. 

6. In vilt knippen

Door in vilt te knippen maak je samen met de kinderen zachte sneeuwmannen, kerstbomen, zuurstokken en sokken om bijvoorbeeld in de boom te hangen. Dit is ontzettend makkelijk en een decoratieve aanvulling voor je boom!

7. Versiering op de ramen

Normaal gesproken ben je misschien niet gek van versiering op de ramen, maar tijdens de kerstperiode wil je daar misschien een uitzondering voor maken. Er zijn raamstickers verkrijgbaar die je er binnen een mum van tijd weer af haalt. Denk aan figuren als een arrenslee of sneeuwvlokjes. Zijn de kinderen toe aan meer uitdaging? Laat ze dan (met behulp van sjablonen) aan de slag gaan met speciale raamverf.

8. Karaoke met kerstliedjes

Met een smart-televisie of door te streamen zoek je gemakkelijk kerstliedjes op via YouTube. Laat de kinderen hun favoriete kerstnummers meezingen met een kinderkaraoke-versie. Succes gegarandeerd! 

5
Lees ook:
5 leuke uitjes in de kerstvakantie met kinderen

Fotocredits:

  • Headerfoto: Kostikova
  • Foto 1: Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: