Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn dochter (7) verpest de vakantiesfeer'

Beeld © iStock

Eliza kijkt met gemengde gevoelens uit naar de vakantie. Haar zevenjarige dochter heeft namelijk altijd veel moeite met een nieuwe omgeving en dat uit zich in dwars gedrag. Hoe houden ze het gezellig?

Aan de uitgekozen camping zal het deze vakantie niet liggen, aldus Eliza: "Er is van alles te doen voor kinderen: een zwembad, speeltuin, animatieteam en ga zo maar door. Alleen maak ik me een beetje zorgen om mijn jongste dochter. Amy moet altijd enorm wennen aan een nieuwe omgeving en raakt snel overprikkeld. Ze wil dan helemaal niets  - alles is stom of fout - en verpest de sfeer. Het duurt lang voordat ze haar draai heeft gevonden en vriendjes heeft gemaakt, en dan moeten we alweer bijna naar huis. Hoe zorg ik ervoor dat dit beter gaat?"

Hooggespannen verwachtingen

Veel kinderen hebben moeite met verandering en het kost hen inderdaad moeite en tijd om ergens te wennen, legt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren uit. "Vakantie is voor sommige kinderen ingewikkeld, omdat daar vermoeidheid na een schooljaar bij komt kijken plus de nodige spanningen."

"De verwachtingen zijn vaak hooggespannen en dit drukt op de schouders van je dochter. In een ideale wereld zou je een week thuis niets doen om bij te komen van school, zodat je tijd hebt om te schakelen van school naar vakantie, om vervolgens de overstap te maken naar de camping. Als je uitgerust op de camping aankomt, heeft dit direct een positief effect op de veerkracht van je dochter. Ze heeft waarschijnlijk alsnog tijd nodig om te wennen, maar dit zal dan hopelijk minder weerstand oproepen."

'Mijn
Vorige week:
'Mijn zus wil nooit op mijn kinderen passen'

Het is voor ouders belangrijk om te begrijpen dat het niets met onwil of ontevredenheid te maken heeft, maar met een kind dat nog moet leren schakelen van de ene modus naar de andere, benadrukt Dubbeld. "Zie haar buien en weerstand als signalen van overprikkeling en probeer niet op de emoties te reageren, maar op de behoefte die hierachter schuilgaat."

Vermoeiend

"Triggers die vaak meespelen zijn vermoeidheid en onzekerheid. Realiseer je dat ook leuke dingen bergen energie kosten, zeker in een ander land en op een andere plek dan thuis. Alles is anders, onderschat niet hoe vermoeiend en indrukwekkend dit is voor een meisje van zeven jaar."

'Zie haar emoties als signalen van onmacht.'

Een goede voorbereiding kan helpen, tipt de kindercoach: "Bekijk samen de tent en de camping, leg uit wat anders is en wat hetzelfde zal zijn, laat haar zelf dingen inpakken die belangrijk voor haar zijn en geef ruimte om vragen te stellen. Wees voorspelbaar en betrouwbaar. Dit geeft je dochter houvast, want ze vindt het vast fijn om te weten waar ze aan toe is."

"Zie haar emoties als signalen van onmacht en onderzoek wat ze op die momenten nodig heeft om bij te komen. Bevestig haar soms en zeg dat het ook best lastig is dat het allemaal anders is dan thuis. Even samen zuchten doet soms al wonderen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.