De opvoedkwestie

'Moet mijn zoon (5) 'u' zeggen tegen volwassenen?'

05 juli 2022 11:24 Aangepast: 05 juli 2022 15:39
Beeld © iStock

Myrna en haar man hebben een totaal andere blik op de opvoeding van hun vijfjarige zoon. Myrna vindt hem te streng, hij vindt haar te soft. Zo vindt hij het belangrijk dat hun zoon volwassenen met 'u' aanspreekt, zij vindt dat te formeel. Is er een oplossing?

Ze had eigenlijk verwacht dat haar man en zij heel erg op één lijn zouden zitten qua opvoeding, maar helaas is dat niet zo, zegt Myrna: "Ik vind hem vaak te streng. Zo vindt hij dat onze vijfjarige zoon volwassenen met 'u' moet aanspreken."

"Zelf vind ik dat nogal formeel voor een kind, en ik vind onze zoon daar ook te jong voor. Zulke beleefdheden zal hij later wel leren. Mijn man vindt mij weer te slap hierin. Dit zorgt voor onenigheid. Hoe komen we hieruit?"

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Ik word gek van het getreuzel van mijn zoon (7)'

In haar praktijk ziet orthopedagoog Loes Waanders vaak bij ouders verschillen in de mening over opvoeding, en da’s niet gek, zegt zij: "Onze eigen opvoeding en ervaringen beïnvloeden de manier hoe je naar jouw eigen manier van opvoeden kijkt en welke normen, waarden en opvattingen in de opvoeding van jouw kind centraal staan. Een soort onbewuste blauwdruk van wat jij ziet als 'goed opvoeden'."

Verschillen

"Twee ouders die volledig hetzelfde opvoeden is niet realistisch en daarmee ook een onhaalbaar streven. Kinderen hebben er geen last van, zij kunnen prima omgaan met verschillen tussen ouders. Ze leren hiermee dat je op diverse manieren met een situatie kan omgaan en dat er simpelweg verschillen zijn tussen mensen. Je kunt ook prima naar jouw kind benoemen dat mama het anders doet dan de andere ouder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mijn dochter (10) bemoeit zich met alles en iedereen'

Toch is het volgens Waanders belangrijk dat de verschillen niet té ver uit elkaar liggen en deze niet voortdurend tot ruzies leiden: "Dan is het goed om het gesprek hierover aan te gaan. Verbinding is het sleutelwoord. Dit krijg je door te focussen op dat wat jullie wél samen delen. Zoals dat jullie het beste willen voor jullie kind."

Beleefdheid

"Neem dit als uitgangspunt van het gesprek. Dat zorgt ervoor dat je vanuit een hoger doel naar de situatie kijkt in plaats van vanuit jezelf. Schrijf vervolgens eens los van elkaar op welke waarden voor jullie belangrijk zijn en vergelijk dit met elkaar: waar vinden jullie elkaar? Ga in gesprek over de definitie van die waarde. Hoe ziet de waarde 'beleefdheid' eruit in de praktijk voor jullie kind?" 

"Wat maakt het voor jouw partner zo belangrijk en voor jou een stuk minder? Probeer oordeelvrij naar elkaar te luisteren en vervolgens concrete afspraken te maken, dat is namelijk wat jullie bindt. Verschillen zijn en blijven er. Steun elkaar in bijzijn van jullie kind: respecteer elkaars mening en bespreek irritaties na afloop."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore