Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Ik word gek van het getreuzel van mijn zoon (7)'

Beeld © iStock

Sarina weet van zichzelf dat ze niet de meest geduldige moeder is, maar vooral het getreuzel van haar zevenjarige zoon trekt ze erg slecht. Hoe lost ze dit op?

Ze neemt zich vaak voor om tot tien te tellen, maar toch heeft Sarina grote moeite met het getreuzel van haar zoon, vertelt ze: "Of we Jason nou vragen om zijn schoenen aan te doen, tanden te poetsen, jas te pakken of alvast naar boven te gaan: onze zoon treuzelt enorm en doet alles op z’n dooie gemak. Vaak kan ik er geduld voor opbrengen, maar soms ook echt niet en dan ontplof ik, zeker als we haast hebben. Hoe zorg ik ervoor dat hij eens leert opschieten en dat ik niet meer zo op de kast zit?"

'Mijn
Lees ook:
'Mijn dochter (6) haat de bso'

Alle dingen die kinderen moeten doen, zijn minder leuk dan wat ze willen doen, verklaart Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Kinderen onder de acht jaar kunnen nog geen verbanden leggen. Ze leven heel erg in het moment, raken door iets afgeleid en bedenken dan niet dat ze ergens te laat komen."

Onmacht

"Iets anders is dan interessanter, en die aantrekkingskracht is sterker. Het is geen onwil maar onmacht, kortom." Toch kun je dit als ouder wel een beetje sturen, zegt de opvoedcoach: "Als jouw kind snel afgeleid is bij het klaarmaken ’s morgens, laat hem zich dan aankleden in een prikkelarme omgeving. Dus niet in zijn slaapkamer vol speelgoed, maar op de gang."

'Mijn
Lees ook:
'Mijn zoon (7) weigert zijn billen af te vegen'

Wat ook kan helpen, is een duidelijke checklist maken, aldus Bobelijk: "Maak op een vel papier een lijst, eventueel met tekeningen, van wat er allemaal moet gebeuren, zoals tandenpoetsen, sokken aandoen en haren kammen. Je kind kan iedere taak afvinken."

"Zo’n opsomming maakt het heel overzichtelijk en op deze manier hoef je niet steeds te zeggen dat je kind moet opschieten maar kan je zeggen: 'Kijk eens wat je nog moet doen.' Soms kunnen kleine aanpassingen al helpen, bijvoorbeeld ’s morgens niet ontbijten voor de tv. Sommige kinderen kunnen moeilijk multitasken en raken teveel afgeleid door een scherm. Tot slot: hou je opdrachten simpel en klein. Laat je kind eerst één ding doen, dan het tweede ding, enzovoorts. Dat werkt veel beter dan drie taken tegelijk geven."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.