Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn dochter (10) bemoeit zich met alles en iedereen'

Beeld © iStock

De tienjarige dochter van Elleke kan behoorlijk bemoeizuchtig uit de hoek komen, thuis en op school. En nee, dat wordt haar niet altijd in dank afgenomen. Hoe kan Elleke haar hierop wijzen?

Eerlijk is eerlijk, het feit dat haar dochter overal haar neus insteekt kan soms best een tikkie irritant zijn, zegt Elleke: "Sascha bemoeit zich met alles en iedereen. Van haar jongere broertje tot klasgenoten of wij ouders: ze vertelt ons hoe laat we moeten vertrekken, verbetert ons als we iets verkeerd zeggen of zegt tegen haar broertje wat-ie moet doen. Het is vaak lief bedoeld van haar, maar af en toe worden we er ook gek van. Hoe kunnen we haar hier op een effectieve manier op wijzen?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn dochter (6) haat de bso'

Een kind dat overal iets over te zeggen heeft kan zeker irritant zijn, beaamt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Maar ik denk dat een gedachteverandering bij de ouders hier al een hoop kan schelen. Want dit soort kinderen bedoelt het inderdaad niet slecht. Ze willen graag helpen en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel."

Bang

"Ze zijn bijvoorbeeld bang dat jullie ergens te laat komen en wil dat voorkomen. Probeer die verantwoordelijkheid bij je kind weg te halen, want zij hoeft die ook helemaal niet te dragen. Bedank haar voor haar hulp en zeg dat je het zelf kan regelen. Ze moet leren welke taken bij haar liggen en welke niet."

'Mijn
Lees ook:
'Mijn zoon (7) weigert zijn billen af te vegen'

Hoe dan ook is het slim om de negatieve lading die er nu omheen hangt weg te nemen, zo raadt de opvoedcoach aan: "Het bemoeien is onderdeel van het karakter van je kind. Als je dit steeds negatief benadert, dan wijs je ook deels haar af. Gebruik een andere tone of voice en benader haar positief."

Bijschaven

"Haar bemoeizucht wijst namelijk ook op een organisatorisch talent, zulke kinderen zijn de latere managers en klassenouders. Het kan helpen om je kind andere 'taken' te geven, daarmee bekrachtig je haar en kan ze leren om haar verantwoordelijkheidsgevoel te benutten zonder dat het irritant is. Zeg haar bijvoorbeeld dat ze alvast een tas kan inpakken als jullie ergens naartoe gaan. Een karaktereigenschap kun je bijschaven, maar hoef je niet eruit te rammen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.