Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Die coronazomergolf, daar zitten we al middenin'

Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week merkt ze dat iedereen om haar heen corona heeft. En dan worden de kinderen ook nog ziek. "Iedereen heeft weer corona hè, op dit moment. Niet te doen."

Olle (7) was als eerste aan de beurt. Hij kwam uit school, gooide zijn tas neer en viel op de grond in slaap. Hij had met zijn laatste krachten nog een kussentje van de bank onder zijn hoofd kunnen schuiven voor hij in een diep gesnurk terecht was gekomen. Ik keek er met verwondering naar, hoe snel dit proces was voltrokken. 

Ik pakte zijn tas uit. Zijn lunchbox zat nog vol met boterhammen. De alarmbellen gingen af. Ik stak, terwijl hij diep in coma lag te ronken op de grond, een thermometer in zijn oor. 39 graden koorts. Toen hij wakker werd, zei hij: "Lekker, die koude vloer."

Lodderig

Na het weekend volgde Puk (10). Haar ogen waren waterig, ze weigerde te eten en ook bij haar wees de thermometer al snel dikke koorts aan. Lodderig zat ze op de bank. Lodderig lag ze op de bank. Terwijl ik op zolder driftig mijn stukken zat te tikken, wisselde Puk afleveringen Thunderman af met hazenslaapjes. 

"Op de redactie zijn ook alweer veel mensen met corona", las ik voor aan manlief, "Ik blijf voorlopig maar even thuis." Hij riep terug: "Bij het padeltoernooi is ook iedereen ziek geworden. En ook bij de feestdag op het schoolplein, geloof ik." Ik knarste mijn tanden. Het was weer zover. Tante Cor was op bezoek, en ik had het idee dat ze dol op kinderen was. 

Plan komend najaar

Ik zag nergens een liveblog die mijn vermoedens kon bevestigen en ik volgde niemand meer op Twitter om me tekst en uitleg te geven. Maar één blik op de telefoon zei genoeg. Terwijl kranten voorzichtig schreven over de plan van corona-aanpak voor dit najaar, meldden ze tegelijkertijd dat het aantal besmettingen op dit moment dik aan het stijgen was. Dat het niet goed te voorspellen was, maar dat we best eens aan de vooravond van een nieuwe coronagolf konden staan.

'Onder
Vorige week:
'Onder de blauwe plekken verlieten we de kermis'

Krijgen we een golf deze zomer? Alles wijst erop van wel. Kríjgen we er een? Vroeg ik me hardop af, volgens mij zitten we er alweer middenin! Zelfs Mick Jagger bleek geveld door het virus, nou en dan weet je het wel. Ik las over BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 en BA.5, de varianten die rondgingen, en concludeerde dat ik het spoor bijster was. 

Golf

Ik zuchtte, maakte 's avonds het werk af waar ik overdag niet aan toe was gekomen en kuste hete kinderhoofdjes tot ze weer koel aanvoelden en kleur hadden. Werken, kinderen thuis, huishouden en ziekenboeg, we draaiden ons hand er niet meer voor om. We reden deze zomergolf ook wel weer uit. Maar liever stond ik er op eentje in de branding, met Puk, samen op een sup. Bij een ondergaande zon.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen