Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn dochter (8) wil niet naar de kinderfeestjes waarvoor ze wordt uitgenodigd'

Beeld © iStock

De achtjarige dochter van Karin ligt op school goed in de groep en wordt geregeld uitgenodigd op kinderfeestjes. Jammer genoeg vindt ze dat zelf helemaal niet zo fijn en zou ze het liefst niet willen gaan. Hoe kan Karin haar dochter helpen?

Je zou denken dat een kind het hartstikke leuk vindt om uitgenodigd te worden voor feestjes, daarom was Karin zo verbaasd toen ze merkte dat dit niet geldt voor haar dochter: "Geregeld komt Mira thuis met een feestelijke uitnodiging in haar schooltas. Dat lijkt leuk, maar van te voren is het altijd een drama. Ze vindt het heel eng om naar een feestje te gaan, omdat ze dan geen ‘controle’ heeft. Daar wordt ze zenuwachtig van, wat resulteert in huilbuien. Soms smeekt Mira mij om niet te hoeven gaan. Wat kan ik doen?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn zoon (10) voelt zich afgedankt door zijn vriend'

Als je kind ergens bang voor is, zelfs voor iets waarvan jij zou verwachten dat ze het leuk vindt, dan moet je als ouder deze angst niet snel afdoen als ‘onzin’, zegt positief ouderschap expert Kate Foltynska: "Voor jouw dochter is dit háár waarheid en logisch redeneren is op deze leeftijd nog lastig, zeker als zij nog in de emotie zit."

Controledrang

"Richt je op wat er achter deze controledrang zit: waar is ze precies bang voor? Voor de mensen die er komen of voor het onvoorspelbare omdat ze niet weet wat er precies gaat komen? Als er veel vraagtekens zijn, kunnen sommige kinderen onrustig worden."

"Dit laatste kun je tackelen door je kind voor te bereiden op het feestje. Vraag aan de ouders van de jarige wat het programma wordt en vertel dit aan je kind: eerst wordt er thuis verzameld, dan zijn er cadeaus en taart, dan worden jullie naar de indoor speeltuin gebracht. Een beeld van de planning geeft jouw kind houvast."

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) wil niets delen'

Wat ook kan helpen, tipt Foltynska, is het samen bedenken en bespreken van mogelijke scenario’s: "Doe dat in kleine stapjes. Bijvoorbeeld: wat kan jouw kind doen als ze het feestje niet meer leuk vindt? Dan kun je afspreken dat je haar gewoon weer op komt halen."

Angst

"Soms kan angst in iets heel simpels zitten, bijvoorbeeld dat jouw kind liever niet met een vreemde meerijdt naar de speeltuin – in dat geval zou je jezelf als chauffeur kunnen aanbieden. Belangrijk is dat je dit zonder oordeel met je kind bespreekt, zeg dus geen dingen als: 'Stel je niet aan.'"

"Na afloop kun je samen reflecteren op de dag en benoemen dat waar zij zo bang voor was, niet gebeurd is en hoe fijn dat is. Deze angst is een gecreëerde waarheid over de toekomst in het brein, en op deze manier buig je die waarheid om."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.