Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Maaike: 'Ik verlang naar de tijd dat ik nog geen kinderen had'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Maike (36) heeft twee kinderen, maar verlangt soms heel erg naar haar oude leven, voor ze moeder was. Is dat gek?

Maaike (36) heeft twee kinderen, baby (6 maanden) en een dreumes (1,5). Ze is al een tijdje moeder, maar soms verlangt ze opeens heel erg naar de periode toen ze nog geen kinderen had. Maaike: "Soms vliegt de verantwoordelijkheid voor het gezin me aan. Dan verlang ik terug naar de tijd dat ik nog geen kinderen had. Gewoon, zonder gedoe uit kunnen gaan, lekker roken en drinken, uitslapen. Is dat gek?"

Mamacoach Tilda Timmers: "Och ja, die hoor ik vaak in praktijk, hoor. Als moeders een druk en gezellig sociaal leven hebben, is het contrast heel erg groot met hoe je leven wordt als je een baby krijgt. Natuurlijk zijn er ouders: ‘Joh, ik neem mijn baby overal mee naartoe, gaan we lekker met zijn allen uit eten’, dat kan, die ouders heb je, maar er zijn ook ouders die dat niet kunnen, willen of heel moeilijk vinden."

"Als je net een baby hebt, wordt je wereld heel klein. Daarnaast moet je een nieuw ritme vinden. Je moet je de rol van moeder eigen maken. Je krijgt er verantwoordelijkheidsgevoel bij. Je gaat je afvragen: wie ben ik dan, als moeder? Dat zijn allemaal dingen waarmee je kunt worstelen. Het is logisch dat je denkt: ik mis mijn oude leven soms, dat was een stuk minder complex."

Speelt ook nog mee dat je ernaar kunt verlangen iets minder braaf te willen zijn? En af en toe ouderwets lekker rebels te willen zijn? Komt dat ook weer terug, in de loop van het moederschap? Timmers: “Tuurlijk! Je hoeft echt niet de rest van je leven een brave Harry te blijven, hoor!”

“Ik denk alleen dat je op een gegeven moment goed moet kijken naar je situatie en moet bedenken: wat wil ik graag en wat is haalbaar? Het is de truc daar een balans in te vinden. Je kunt ook niet al je problemen in één keer tackelen. Het is een proces van vallen en opstaan waarbij je merkt: dit gaat nog wel, dit lukt niet meer. Als jij naar de kroeg wil, of naar een festival: lekker doen, dat is toch hartstikke goed? Probeer dan ook enorm te genieten van het besef: mijn oude ik is niet weg, die is er ook gewoon nog."

Femke:
Lees ook:
Femke: 'Ik heb net een baby, waarom zit ik niet op een roze wolk?'

Hoe kan het dat dit soort verlangens naar vroeger er zijn, is dat normaal? Timmers: “Ja, heel normaal. Ik denk dat het komt omdat je altijd aan staat als moeder. Je moet altijd dingen regelen, er moeten altijd dingen gebeuren. Dat heeft ook weer te maken met dat verantwoordelijkheidsgevoel dat je niet kunt uitzetten. Je hebt heel weinig tijd voor jezelf, dat verschil met vroeger is gigantisch. Je kunt daar boos om worden, maar je kunt ook accepteren.”

Als je last hebt van dit soort gevoelens, adviseert Timmers om een klein begin te maken met het terugpakken van deeltjes uit je oude leven. “Ga lunchen met een vriendin. Maak een wandeling, ga een hele middag naar de kapper of sauna, duik een paar uurtjes de kroeg in. Doe alle dingen waar je vroeger altijd blij van werd en waarvan je energie kreeg. Dan voel je je weer even jezelf. En probeer je je vooral niet tegen dit soort gevoelens te verzetten of jezelf daarom te veroordelen. Ze horen er heel erg bij.”

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.