Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (5) is verwend en eist cadeaus'

Beeld © iStock

Bij de vijfjarige dochter van Veerle is het nogal uit de klauwen gelopen wat betreft cadeaus en nu vertoont zij verwend gedrag - tot ergernis van haar moeder.

Ieder kind is gek op cadeaus, maar bij Veerles kleuter loopt het de spuigaten uit, zo bekent ze: "Waar we ook zijn, al is het de supermarkt of drogist, Gwen aast overal op een cadeautje. Ga ik even naar de stad, dan is ze bozig als ik niets voor haar heb meegebracht."

"Waarschijnlijk heb ik dit verwende gedrag zelf in de hand gewerkt door haar weleens iets toe te stoppen, en ook haar opa en oma geven vaak iets extra’s. Maar nu begint het irritant te worden. Ik heb uitgelegd dat cadeautjes bij speciale gelegenheden horen, maar ze blijft zeuren. Hoe stoppen we dit?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (8) is bang voor oorlog'

Eigenlijk is deze kwestie heel simpel, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Dit is een zelf gecreëerde situatie. Maar kinderen hoeven niet altijd alles leuk te vinden en een keertje nee horen is helemaal niet slecht voor ze."

Maatschappelijk probleem

"Er zijn al genoeg verwende mensen op de wereld. Dit gaat niet alleen om cadeaus geven, het is een breder en maatschappelijk probleem. We moeten af van het idee dat alles plezierig moet zijn. Het is helemaal niet erg als een kind een keer huilt of boos of verdrietig is."

"Blijkbaar willen we dat tegenwoordig koste wat het kost voorkomen, maar ouders hoeven niet alles op te lossen zodat hun kind maar blij en tevreden is."

Er zit een belangrijke reden achter om je kind niet voor iedere teleurstelling te behoeden, zegt Bobeldijk: "De kleine tegenslagen van nu zorgen ervoor dat kinderen in de toekomst ook met grotere tegenslagen kunnen omgaan. Als mama altijd alles oplost, kunnen ze dat later niet zelf omdat ze die skills nooit ontwikkeld hebben."

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Hoe erg is een corrigerende tik?'

"Het is belangrijk om te onthouden dat ouderschap niet betekent dat je het beste vriendje van je kind bent, maar dat je soms nee moet zeggen. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Zolang jouw grenzen redelijk zijn, vinden kinderen die juist fijn."

Verlanglijst

En wat als je kind toch blijft zeuren in de winkel? Bobeldijk tipt: "Spreek van te voren af dat jullie naar de winkel gaan om alleen te kopen wat jij nodig hebt. Ziet je kind iets wat ze wil hebben? Dan mag ze dat op een lijstje zetten, alvast voor haar verjaardag. Want een kind dat altijd blij is, moet je als ouder helemaal niet willen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.