Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter is zenuwachtig voor het afzwemmen'

Beeld © iStock

Het einde is bijna in zicht voor de zevenjarige dochter van Jaimy, die binnenkort gaat afzwemmen voor haar A-diploma. Tenminste, als ze haar zenuwen in bedwang kan houden.

Zelf was Jaimy dolblij toen ze te horen kreeg dat haar dochter eindelijk mag gaan afzwemmen: "Haar A-diploma is in zicht, nadat de lessen tussendoor lang stil hebben gelegen door corona. Het is dus nogal een bevalling geweest.

Sinds mijn dochter weet dat ze moet gaan afzwemmen, is ze erg zenuwachtig. Ze heeft er buikpijn van en zegt dat ze bang is dat ze het niet kan. Terwijl ze prima kan zwemmen, dat heb ik met eigen ogen gezien. Maar zodra er druk op ligt, wordt ze onzeker. Hoe kan ik haar helpen?"

De
Vorige week:
De opvoedkwestie: 'Hoe erg is een corrigerende tik?'

Hoewel Jaimy haar best heeft gedaan om niet te benadrukken dat het hier een examen betreft, heeft haar dochter dus toch flink de bibbers. En dat is niet gek, zegt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Afzwemmen is sowieso voor veel kinderen een zeer beladen onderwerp.

Er hangt iets vanaf en dat voelt ieder kind. Door de onregelmatige lessen als gevolg van de coronamaatregelen zou het goed kunnen dat je dochter zich minder prettig voelt dan dat ze normaal zou hebben gedaan. Ze zal ook voelen dat er verwacht wordt dat ze het goed zal doen. En dat is allemaal oké."

Laat het los

"Mijn eerste en belangrijkste tip is om het beetje los te laten. Ik begrijp de behoefte als ouder om in de oplosmodus te schieten, maar soms voegt dit alleen maar spanning toe, alle goede bedoelingen ten spijt.

Luister naar je kind als ze er iets over kwijt wil, stel haar gerust. Geef kort aan dat ze er klaar voor is en dat ze alle onderdelen die tijdens het afzwemmen aan bod komen, heeft geoefend. Dat ze alles al kan en dat het nu voor het afzwemmen samenkomt. Niet meer en niet minder."

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Is het ongezellig dat ik vroeg naar bed ga?'

Hoe verleidelijk het ook is om je kind een dik cadeau na afloop te beloven, beter is het om dat niet te doen, tipt de kindercoach: "Hang er niet te veel aan op, dus ook geen ontzettende beloftes als ze het haalt. Dat vergroot alleen maar de spanning. Vertel haar dat jij weet dat ze goed kan zwemmen en dat alles oké is, wat er ook gebeurt."

Goede voorbereiding

"Je kunt je kind helpen met een goede voorbereiding. Zorg dat ze precies weet in welk zwembad het zal gaan plaatsvinden, vertel dat er publiek bij aanwezig zal zijn, geef aan welke dingen ze moet doen en in welke volgorde. Kortom, schets een duidelijk beeld van hoe het afzwemmen eruit zal zien. Dit maakt dat er minder ruimte is voor vraagtekens en dat geeft rust."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.