Het anderhalf jaar oude zoontje van Jinske heeft een wat zwakkere weerstand. Jinske vindt dat er hier op haar werk maar weinig begrip voor is en baalt daarvan. Wat kan ze doen om van dat rotgevoel af te komen?
"Joris is helaas erg vaak ziek", zegt Jinske. "Zo heeft-ie al meerdere keren een oorontsteking gehad en pakt hij praktisch ieder virusje op dat op het dagverblijf rondwaart. Ik vind het zielig voor hem en ik wil, als moeder, natuurlijk zo goed mogelijk voor hem zorgen.
Maar op mijn werk krijg ik maar weinig begrip als ik vrij wil nemen of eerder weg moet om voor mijn zoon te zorgen. Mijn leidinggevende sneerde de laatste keer ook iets over 'prioriteiten stellen'. Ik voel me dan tekortschieten op het werk, maar mijn kind gaat voor. Toch geeft het me een rotgevoel. Hoe laat ik dat los?

Als je steeds het gevoel krijgt dat je tekortschiet en als dit je werkplezier belemmert, moet er iets veranderen. Probeer met wat afstand naar de situatie te kijken, tipt orthopedagoog Loes Waanders: "Het kan helpen om dit vanuit het perspectief vanuit jouw leidinggevende te bekijken om het wat makkelijker los te laten. Wellicht speelden er op dat moment andere zaken, waardoor deze persoon stress ervaarde. Dit besef kan helpen om deze opmerking te laten bij wie hij hoort: jouw leidinggevende. Zo maak je het minder persoonlijk."
Waanders raadt ook aan om mild tegen jezelf te zijn: "Onbewust kan je door deze opmerking gaan twijfelen over jezelf. Praat tegen jezelf met meer begrip voor de situatie. Het is ook lastig: je werk combineren met een ziek kind. Dat mag je best erkennen."

Hoe deal je hiermee op de werkvloer? "Probeer in gesprek te gaan en koppel terug hoe deze situatie voor jou voelt en wat zulke opmerkingen bij je oproepen", zegt Waanders. "Door jezelf uit te spreken, lukt het vaak ook beter om het wat meer los te laten."
Afhankelijke positie
"Daarnaast geef je jouw leidinggevende de mogelijkheid om te reflecteren op haar reactie. Mogelijk was zij zich hier niet van bewust. Kijk of er ruimte is om uit te spreken wat op die momenten helpend is voor jou - en daarmee collega’s in dezelfde situatie - en wat dit oplevert, niet alleen voor jezelf maar ook voor jouw productiviteit en werkplezier.
Dit laatste is soms makkelijker gezegd dan gedaan vanwege de afhankelijke positie die wordt ervaren. Wacht je bijvoorbeeld op een contractverlenging, dan wil je geen 'gedoe'. Toch loont het om te kijken of er een gesprek mogelijk is door vanuit jouw eigen ervaringen te spreken en te kijken of je samen tot een oplossing kunt komen."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.