Etiquette

De vijf spelregels van…het schooljaar afsluiten

02 juli 2021 13:31
Beeld © GettyImages

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van het schooljaar afsluiten.

De situatie

De zes weken leegte lonken en de klassenapps stromen vol met afscheidsborrels, knutselopdrachten en schoonmaakroosters. Zo net voor de vakantie moet er nog gauw een gouden randje om het schooljaar gekneed worden. Maar hoe houd je het nou beregezellig én behapbaar? 

De spelregels

1. Bedankjes kunnen kinderlijk eenvoudig

Voor alle ouders met kroost op de basisschool: sloof je alsjeblieft niet uit met die cadeaus op het eind. Bespaar je de moeite om aan het eind van het jaar bloemen te knutselen, theezakjes voor de juf te vouwen of nog gauw een doosje muffins voor de leerkracht te bakken. De afronding voor de vakantie is voor alle partijen al hectisch genoeg en laten we wel wezen: juf en meester doen ook gewoon hun werk. Wil je echt graag een bedankje geven (alleen maar mooi natuurlijk!), laat je kind dan gewoon zelf een briefje schrijven, tipt blogger Huisvlijt . Veel persoonlijker en zo blijft de juf niet met 25 repen chocola, zeepjes en quasi-grappige koffiemokken zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De vijf spelregels van... een weekendje weg

2. Zeg het met zero waste

Wil je de juf of meester nu toch graag iets tastbaars geven en niet opzadelen met 25 knutsels, dan kun je ook met z’n allen geld inzamelen en een goedgevulde cadeaubon van hun favoriete retailer aanschaffen. Ook mooi: doneer namens de klas aan een goed doel. Duurzaam doen is een mooie investering in de toekomst toch? 

3. Soppen doe je samen

Goed afronden doe je met rituelen, weet juf Kirsten uit Haarlem. “Vaak organiseren de klassenouders nog wel een borrel in het park en sluiten we het schooljaar af met een spelletjesmiddag. Maar ik laat de dag daarvoor de kinderen ook altijd een emmer, een spons en een theedoek meenemen om samen de klas goed te soppen. Samen soppend het jaar uit is leuk en leerzaam tegelijk.”

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels…. op de camping

4. Maak de balans op

Een kritische blik in de achteruitkijkspiegel is altijd een goed idee bij het afsluiten van het schooljaar, vindt Meester Erwin (zijn achternaam is bekend bij de redactie). “Ik geef mijn kinderen in groep 7 een rapport mee, maar vraag ook altijd een rapport aan hen. Heb ik goed naar ze geluisterd dit jaar, voelen ze zich gezien? Wat vonden ze boeiend en wat vonden ze saai? Leren is tweerichtingsverkeer vind ik, daarom maak ik aan het einde van het jaar altijd de balans op. Ook binnen mezelf trouwens: ben ik nog gemotiveerd genoeg om volgend jaar door te gaan? Niets zo treurig als druilerige docenten die hun tijd uitzitten. Voel je het niet meer, doe dan jezelf en de kinderen een lol en ga iets anders doen.”

5. Laat het los, laat het gaan 

Of je (kind) nu over ging, slaagde of volgend jaar hetzelfde rondje nog een keer doet: laat het los, laat het gaan. De komende weken staan volledig in het teken van het hier en nu. Van zonnebrand smeren en ontbijten met de lunch. Van zwemmen, van lezen, van het leven leren. Volle bak uitrusten, dan komen die nieuwe kansen vanzelf wel in september. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore