Bij ons thuis

'Van het gekrijs van de varkens liepen de rillingen over mijn rug'

30 juni 2021 12:45 Aangepast: 06 juli 2021 15:11
Beeld © GettyImages

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week kijkt ze naar de undercoverbeelden die gemaakt zijn in een slachthuis. Dit is de druppel, besluit ze. Tijd om minder vlees te eten. "Alleen: hoe?! Tips, anyone?"

Er stond bij ‘Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren’. De undercoverbeelden van een groot Nederlands slachthuis die RTL Nieuws afgelopen week naar buiten bracht, vond ik inderdaad bijzonder schokkend.

Voor wie niet wil kijken: je ziet een man uit de slachterij varkens trappen, slaan en aan de oren meesleuren over de vloer. Want: als de band even stilstaat, dan kost dat geld. Veel geld. Honderd euro per minuut. En dus worden de varkens opgehitst, gemept, getrapt. Van het gekrijs van de varkens liepen de rillingen over mijn rug.

Dat het er in deze business niet vriendelijk aan toe gaat, was al bekend. Ik had ooit een onderzoekje gedaan toen dit soort beelden eerder naar buiten waren gekomen en had toen naar diverse organisaties gemaild met de vraag hoe dat nou zat met dat slachten. Helaas was dat, zelfs bij biologisch vlees, niet helemaal duidelijk.

Sindsdien neem ik maar het zekere voor het onzekere en eten we vaker vleesvervangers. Puk (9) en Olle (6) vinden het prima. Of ik nu een echte kip of een soja-achtig nep-kippetje door de hartige taart gooi: de kinderen merken het verschil niet eens. Olle zegt altijd: "Mama, dat was een lekker kippetje." Ook als ik hem tonijn uit blik serveer.

Als we vlees eten, probeer ik het biologisch te kopen. Af en toe een dikke biefstuk, een goed gebraden kip of een sappig tartaartje: ik vind het heerlijk. Vooral ook de jus die je krijgt van een lekker vleesje braden. Jus van vega burgertjes en balletjes is ronduit ranzig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Voetbal kijken met kinderen? Niet. Te. Doen.'

Nóg vegetarischer worden, ik zou het graag willen, maar ik weet niet goed hoe. Alsof er nog een blokkade zit om volledig over te stappen naar de plantaardige kant. Zo denk ik, als ik weer eens een vegetarische recept zit te lezen, toch al snel: weet je wat pas lekker bij zou zijn bij die vegetarische bloemkoolcurry? Juist. Een mals stukje kipfilet.

Ook mijn broodbeleg is heilig. Varken eet ik al jaren alleen als beleg. Salami, mortadella, gedroogde hammen: ik vind het goddelijk. Mijn geliefde boterhammetjes met rucola, prosciutto, zongedroogde tomaat en een beetje pestospread: dat wordt nog wel een dingetje. Ik weet niet of ik die kan opgeven.

Dus mocht iemand weten waar ik lekker biologisch én lief geslacht varkensbeleg kan scoren, of wat ik als alternatief op mijn brood kan smeren, dan hoor ik het graag (en nee, humus vind ik lekker maar vooral niet elke dag, dank).

Tot die tijd zit er niets anders op wat vaker pindakaas te smeren. Al was het maar om dat gekrijs van die arme, arme varkentjes ooit nog uit mijn hoofd te kunnen krijgen.

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan hieronder op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore