Gezin

De opvoedkwestie: dochter (7) is bang voor mannen

29 juni 2021 10:46 Aangepast: 29 juni 2021 10:48
Beeld © GettyImages

De zevenjarige dochter van Karina is bang voor mannen, en Karina snapt niet waar dit vandaan komt. Hoe kan zij de angst van haar dochter wegnemen?

Laatst moest Karina haar dochter weer stel op sprong bij een vriendinnetje komen ophalen: "Mila is bang voor mannen. Als ze bij een vriendinnetje speelt en de vader komt thuis, dan wil ze het liefst meteen naar huis. Ook wilde ze graag op gitaarles, maar de enige beschikbare docent was een man, en toen wilde ze niet meer. Ik snap hier niets van, want ze heeft gewoon een leuke, goede band met haar eigen vader en opa’s en er is nooit iets erg gebeurd. Waar komt die angst voor mannen vandaan en hoe kan ik haar helpen?"

'De angst is er en je dochter voelt die, dus neem dat serieus’

Dit kan een vorm van eenkennigheid zijn, zegt positief ouderschap expert Kate Foltynska. Hoe dan ook is het volgens haar belangrijk om deze angst niet af te doen als onzin: "Zeg dus geen dingen als: ‘Je hoeft niet bang te zijn, jouw papa is toch ook lief?’ De angst is er en zij voelt die, dus neem dat serieus. Praat met je dochter en probeer er op een luchtige en open manier achter te komen waaróm ze bang is. Doe dat vanuit interesse, zonder oordeel. Ook als je kind met een verklaring komt, is het erg belangrijk om daar zonder oordeel op te reageren. Dus niet ‘Ja maar…’, waarop je het vervolgens wegwuift. Dan krijgt jouw kind namelijk de boodschap dat haar gevoel er niet toe doet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: Zoon speelt veel alleen

‘Moedig je kind aan om moeilijke situaties toch aan te gaan’

Je kunt je kind niet dwingen om deze angst los te laten. Wat je wel kunt doen, is bespreken wat zij nodig heeft om zich veilig te voelen, zegt Foltynska: "Moedig haar aan om deze situaties toch aan te gaan – ze kan moeilijk alle mannen uit haar leven weren. Maak afspraken. Bijvoorbeeld dat ze wel bij een vriendinnetje gaat spelen, maar altijd mag bellen als ze naar huis wil. Is de vader al thuis als ze daar naartoe gaat, ga dan even mee naar binnen en maak een gezellig praatje met hem. Zo kan jou dochter zelf zien dat er niets aan de hand is. Dat werkt zoveel beter dan zeggen dat ze niet bang hoeft te zijn. Ze moet zich eerst gezien en gehoord voelen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore