Ga naar de inhoud
Bij ons thuis

'Opeens zat ik klem in de jurk, in een bloedheet pashokje'

Beeld © iStock

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week doet ze op een vrije middag een rondje vintage winkels en treft een beeldig jurkje. Als ze gaat passen, gaat het mis. "Hoe kom ik hier weer uit zonder kleerscheuren? Letterlijk?!"

Voor het eerste in maanden had ik een lange middag vrij. Ik besloot ouderwets te gaan winkelen. In mijn eentje. Zoals dat bijna niet meer gebeurt zodra je moeder wordt. Urenlang, winkel in winkel uit, lekker rondscharrelen, snel ergens een broodje naar binnen schuiven, dat werk.

Opgetogen fietste ik richting de stad. Ik had bedacht om, heel hip en duurzaam, een paar vintage winkels af te struinen. Eenmaal in de vintage winkels begreep ik weer waarom ik er sinds mijn studententijd niet meer binnen was geweest. Waar moest ik beginnen in deze berg kleren? Wat was die funky geur? Hoe ontdekte ik die ene, mooie vondst die ik nog jaren zou dragen?

Al snel begreep ik óók weer waarom ik mijn hele studentenleven louter in vintage winkeltjes had doorgebracht. Wat een toffe items! Die vlek kreeg ik er vast wel uit, toch? Een Armani-blouse voor een tientje, het moest niet gekker worden! Die laarzen… OMG…

In de derde winkel stuitte ik op een pracht van een jurk van een designer die inmiddels al twintig jaar dood is. Wow, die móést ik hebben. Ik keek in het labeltje en zag maat 38 staan. Ik weet niet of het hebberigheid was, of grove zelfoverschatting, maar daar, beste mensen, ging het dus fout.

Want vintage designerkleding valt een dikke maat kleiner dan moderne maten. En stiekem heb ik geen maat 38, maar 40… Ik liet het snoepje over mijn armen glijden. Ergens ter hoogte van mijn hoofd bleef-ie steken. Ik sjorde wat. Dat was geen goede beslissing, want toen zat ik klem. In die jurk. In een bloedheet pashokje. Het zweet droop van mijn rug. Wat moest ik doen? Iemand roepen? En dan? In mijn onderbroek uit die te krappe jurk gehesen moeten worden? Geen haar op mijn hoofd…

Oké, stil. Denk na. Wat nu. Hoe kwam ik zonder kleerscheuren uit deze jurk? Letterlijk?!

Ik boog voorover en swipete de jurk onder mijn voeten. Voeten erop en langzaaammmm trekken. Het lukte. Godzijdank. Het voelde alsof ik allebei mijn arm uit de kom trok, maar ik was bevrijd! Houdini was er niets bij.

Ik checkte de jurk, die nog puntgaaf was, en hing ‘m snel terug in het rek. Oververhit liep ik de straat op, richting huis. Die vintage kleding was te gek, maar misschien moest ik er nog een kilo of vijf mee wachten…

Hé, wat zag ik in de etalage van die grote winkelketen? Die hadden ze vast in mijn maat. Toch maar even passen, dan…

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.