Van onze partner kleertjes.com

4 tips voor het geven van kleedgeld

28 mei 2021 12:12 Aangepast: 28 mei 2021 19:46

Het geven van zak- en kleedgeld is de beste manier om je kroost om te leren gaan met geld. Zo kunnen ze oefenen zonder dat eventuele fouten meteen grote gevolgen hebben. Maar hoeveel kleedgeld per maand is realistisch? En wat moet er allemaal van dat bedrag gekocht worden?

Wel of geen kleedgeld? Vanaf welke leeftijd dan? En wat is een passend en realistisch bedrag? Samen met kleertjes.com, de grootste kinderkledingwebshop van Nederland én hoofdsponsor van The Voice Kids, geven we vier tips voor het geven van kleedgeld.

1. Bepaal de juiste leeftijd en een passend bedrag

De meeste ouders beginnen met het geven van kleedgeld wanneer hun kind naar de middelbare school gaat, rond de leeftijd van twaalf jaar dus. Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat dit inderdaad een geschikt moment is: vanaf deze leeftijd kunnen de meeste kinderen goed met deze verantwoordelijkheid omgaan én het is vaak de leeftijd waarop ze een eigen kledingsmaak gaan ontwikkelen. Klinkt als een logisch moment dus!

Dan rijst meteen de volgende vraag: want wat is een realistisch en passend bedrag? Dit is in de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van hoeveel jij als ouder te besteden hebt en van wat er allemaal van het kleedgeld betaald moet worden. Maar uit onderzoek van het Nibud blijkt dat Nederlandse jongeren gemiddeld €50,- kleedgeld per maand krijgen. De jongeren van twaalf of dertien jaar soms iets minder (€35,- tot €45,-) en de jongeren van zeventien en achttien jaar soms net iets meer (tot €60,-).

Wel kan er flink verschil zitten in wat er allemaal van dat bedrag betaald moet worden, hierover lees je in het volgende punt meer.

2. Maak duidelijke afspraken

Met het bepalen van de juiste leeftijd en het geschikte bedrag ben je er nog niet. Want wat moet je kind allemaal van het kleedgeld betalen? Alles? Van ondergoed en sokken tot en met een winterjas? Of blijven grote uitgaven zoals jassen en schoenen voor jouw rekening? Ook dit hangt weer af van het beschikbare budget en voor alle vormen is iets te zeggen. Het belangrijkste hierbij is dat er duidelijke afspraken over gemaakt worden, het liefst op papier, zodat hier later geen discussie over kan ontstaan. Gebruik hier bijvoorbeeld dit kleedgeldcontract van kleertjes.com voor.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het maandelijkse bedrag, maar bijvoorbeeld ook voor het moment van uitbetalen. Kies hiervoor een vast moment in de maand, net als bij salaris. Op deze manier leert je kind om de uitbetaalmomenten heen plannen.

3. Leer je kind budgetteren

Ga, wanneer jullie besloten hebben om met kleedgeld te beginnen, met je kind om tafel om inzichtelijk te maken welke uitgaven hij of zij ongeveer kan verwachten. Niet alle kinderen of jongeren staan eruit zichzelf bij stil dat ze eens in de één of twee jaar een winterjas aan moeten schaffen en dat dat vaak een wat duurdere aankoop is dan bijvoorbeeld een nieuw T-shirt. Door samen een globale jaarplanning te maken kun je je kind hierop voorbereiden en uitleggen dat het verstandig is om hier op tijd voor te gaan sparen. En geef je kind bijvoorbeeld ook tips om slim met het kleedgeld om te gaan door op de uitverkoop of andere aanbiedingen te letten.

4. Laat je kind fouten maken

Zoals met zoveel in het leven geldt ook hier dat het maken van fouten erbij hoort en zelfs heel leerzaam kan zijn. Zie het geven van kleed- en zakgeld dan ook als een manier om je kind te laten oefenen met geld om te gaan. Nu kan hij of zij nog fouten maken zonder dat dat meteen grote problemen oplevert, als hij of hij straks financieel op eigen benen staat hebben verkeerde uitgaven mogelijk grotere gevolgen.

Zeker in de eerste kleedgeld-maanden maken kinderen en jongeren niet altijd de verstandigste keuzes. Je dochter koopt bijvoorbeeld een zoveelste paar schoenen, waardoor ze haar versleten spijkerbroek later die maand niet meer kan vervangen. Bespreek op dit soort momenten hoe ze dit de volgende keer kan voorkomen. En als er écht nood aan de man is kun je in die beginperiode natuurlijk best een keertje bijspringen of een voorschot op de volgende maand geven…

kleertjes.com verloot drie keer een kleedgeld-cheque van €1000,- te besteden in hun eigen webshop. Over kleedgeld gesproken! Om kans te maken kun je hier meedoen aan de wedstrijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore