Gezin

De opvoedkwestie: 'Zoon heeft last van heimwee'

14 augustus 2020 09:21 Aangepast: 14 augustus 2020 09:48

Lange tijd was het onzeker of de vakantie van Sabine en haar gezin door zou gaan. Nu ziet het er naar uit dat ze toch naar Spanje gaan. Iedereen blij, behalve haar 6-jarige zoontje, dat door heimwee wordt geplaagd.

Door alle coronaperikelen wist Sabine niet of de familievakantie door zou gaan. Nu is er toch groen licht gegeven voor de reis: "We twijfelden, maar na lang wikken en wegen hebben we besloten om toch naar Spanje gaan. Wij hebben er zin in, er is alleen één kink in de kabel: onze zoon Teun heeft vaak enorme last van heimwee. Hij huilt, heeft buikpijn en roept dat hij terug naar huis wil. Zelfs ijsjes, de zee en het strand kunnen hem dan niet vrolijk stemmen. Pas op het eind kan hij zijn draai vinden, en dan gaan we alweer naar huis. Hoe pakken we dit aan?"

'Bevestig dat het normaal is'

De lichamelijke klachten bij heimwee kunnen lijken op de reactie bij een verlies, zoals liefdesverdriet, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Niet kunnen slapen en weinig eetlust horen daarbij. Het helpt om over de heimwee te praten en ruimte te geven aan de emoties. Beter is daar dus eerst bij stil te staan in plaats van je kind direct af te leiden met een mooi zwembad. Dit kun je doen ná het geven van de emotionele steun. Bij kinderen helpt het daarnaast ook om uitleg te geven: wat is heimwee, waar voel je het in je lijf? Bevestig dat het normaal is om heimwee te hebben en bedenk samen wat op die momenten het beste helpt. Toon begrip voor zijn gevoel en bouw het vertrouwen op: 'Weet je nog dat het de vorige keer ook beter ging toen we er langer waren?'"

Structuur van thuis

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen als je weet dat je kind nog geen ware globetrotter is. Neem bijvoorbeeld vertrouwde dingen van thuis mee, zoals een dekbed of knuffel. Ook helpt het om thuis online al de vakantiebestemming en accommodatie te bekijken, zegt Waanders. "Je kunt ook oefenen met van huis zijn, bijvoorbeeld door bij opa en oma te logeren. Eerst één nacht, dan twee nachten en steeds kijken wat goed helpt op die momenten. Soms wordt het gevoel van heimwee versterkt door het wegvallen van de structuur van thuis. Het kan helpen om toch enige structuur in te bouwen in de vakantiedagen en bepaalde routines van thuis, zoals tandenpoetsen, een boekje lezen, naar bed gaan en nog even samen zingen, ook op vakantie in te zetten. Hier zijn trouwens leuke leesboekjes over, zoals Giraf gaat logeren en Kikker en de horizon."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'volgen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore