Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter wil niet eten'

ARCHIEFFOTO TER ILLUSTRATIE

Nienke loopt iedere avond tegen dezelfde ergernis aan: haar 4-jarige dochter eet heel weinig, maar roept later dat ze honger heeft. Wat is er aan de hand?

Het riedeltje herhaalt zich vrijwel dagelijks volgens hetzelfde patroon, en Nienke is er klaar mee: "Elke avond zegt Roos dat ze honger heeft en graag wil eten. Dan haast ik me in de keuken om alles snel af te krijgen. Maar als we dan aan tafel gaan, heeft ze na een paar happen genoeg gegeten, zo beweert ze. Met moeite krijg ik er dan nog drie happen extra in. Het vreemde en irritante is dat ze na het eten, dus hooguit 20 minuten later, weer roept dat ze honger heeft en een banaan of zo wil. Ik vind dat ze dan maar meer had moeten eten toen we aan tafel zaten. Aan de andere kant wil ik haar niet met honger naar bed sturen. Hoe gaan we hiermee om?"

'Eet niet te laat'

Allereerst een fijne geruststelling van orthopedagoog Loes Waanders: bijna alle kinderen eten een periode minder goed. "Dit is normaal en niet iets om je gelijk zorgen over te maken. Vanaf de peuterleeftijd krijgen kinderen in de gaten dat ze met eten controle kunnen uitoefenen. Omdat ze op die leeftijd over weinig dingen nog controle hebben, is het des te interessanter om te merken dat dat bij het eten wél het geval is. Vanaf een jaar of 6 zijn bij het overgrote deel van de kinderen deze 'eetproblemen' verdwenen. Het hoort dus bij de normale ontwikkeling. Daarnaast is de warme maaltijd vaak aan het einde van de dag en dit is ook het moment dat kinderen vaak moe en hangerig zijn. Probeer niet al te laat te eten zodat jouw kind op het moment van een hongergevoel al aan tafel zit en niet te moe is. Mijn tip: jullie bepalen de wat en hoe – wat jullie eten die avond en de bijbehorende afspraken aan tafel – en zij kiest hoeveel. Dit kan al veel strijd voorkomen. Maak afspraken, bijvoorbeeld dat je twee uur voor het eten en na het eten geen tussendoortjes meer aanbiedt. Wanneer jouw kind weet dat ze standaard na de maaltijd nog een banaan krijgt, dan is de noodzaak om te eten ook minder."

'Vermijd belonen of straffen met toetjes'

Volgens Waanders loont het om de druk aan tafel weg te halen zodat het eten een gezellig moment is en blijft: "Reageer neutraal op zowel niet eten als wel eten. Straal uit dat het iets 'normaals' is en leg er tijdens het eten geen nadruk op. Leg de focus op de dag: welke leuke dingen heb je meegemaakt? Vermijd ook het belonen of straffen wat betreft toetjes. Ook hier raak je snel in een strijd verwikkeld: 'Ik heb wel één broccolistronk op, mag ik dan nu een toetje?' Bied een toetje aan als dat standaard bij jullie maaltijd hoort. Tot slot: blijf je kind blootstellen aan alle smaken: zij moet gemiddeld tien tot vijftien keer iets hebben geproefd voordat ze eraan gewend is. Te snel wordt gedacht dat het kind 'iets niet lust' maar het is ook een kwestie van wennen en dit de tijd geven."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'volgen'