Bij ons thuis

'Doorgeflipt van de stress op vakantie? Ik dacht het niet'

08 juli 2020 05:05 Aangepast: 08 juli 2020 07:49
Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: hoe Franke weigert om nog langer alleen alle huishoudelijke taken te doen.

Er zijn ouders die het lukt. Die zonder drukte en gedoe naar de Costa del Sol vertrekken. Ik hoor niet bij die mensen. Nee, ik ben eerder zo'n type die De 5 spelregels van ontspannen hard nodig heeft. Want relaxed op vakantie, dat is me sinds ik kinderen heb niet meer gelukt. 

Ook dit jaar had ik alweer een to-dolijst samengesteld om draaierig van te worden. Dit jaar kwam het vooral door kinderlijven die de raarste dingen doen, zoals tijdens de coronacrisis een groeispurt maken. En dus moesten er voor de vakantie plotseling toch nog grotere sandalen, korte broeken en zwemkleding worden aangeschaft. 

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

'Huilend rende hij me tegemoet, doodsbang voor de haai in het bad'

Daarnaast was er nog het werk dat moest worden afgetikt, en zag ik mijn lijst verder groeien tot gigantische proporties. Twee weken voor vertrek stond dit er allemaal op: 

Kinderen op kamp inschrijven * Dagen BSO wisselen * Facturen sturen * Nieuwe sandalen Puk * Zwemkleding Olle * Korte broek Puk en Olle * Contant geld voor het lief-en-leed-potje in een witte enveloppe * Spullen die niet meer passen naar de kringloop * Boeken terug naar de bibliotheek en nieuwe halen * Cadeau voor opa en oma * Rouwkaart sturen (oh hemel zo zielig, dat ook nog op de valreep) * Vakantieboekjes kinderen voor in de auto * Traktaties voor de laatste dag school * Cadeautjes voor de last-minute feestjes van K, T en R * Paspoorten checken * Hotel eerste nacht vakantie regelen * Nieuwe strips van de pil ophalen bij de apotheek * Tandarts * Huis soppen * Nog 5353 wasjes draaien voor we op reis konden.

Maar hoe meer ik naar die lijst staarde, hoe minder zin ik erin kreeg. Voor het eerst in mijn moederlijk bestaan had ik er to-taal geen trek in. Geen zin om van hot naar her te rennen, geen zin in mijn werk, geen zin om met een hoge ademhaling en draken in mijn hoofd de auto in stappen op weg naar de Route Soleil. 

Dit was toch niet leuk? Voor niemand niet? Hoe kon ik dit varkentje wassen? Ik besloot, op een zekere drukke dinsdag de lijst even te laten voor wat-ie was en een meditatiemuziekje op te zetten. Ik liet mijn gedachten wegdrijven op de rustgevende klanken van ruisend water en klingelklangelend bamboe. 

'Krijg nou niks, het werkt! Stiekem krabbelde ik nog wat dingen op het lijstje'

Toen was-ie opeens zo klaar als een klontje. Zo makkelijk als wat. Dat ik daar al die jaren nog niet eerder aan had gedacht! Ik besefte dat ik het zo druk had, omdat al die taken in mijn hoofd zaten en niet in die van mijn huisgenoten. Terwijl een heleboel van de taakjes op die lijst toch echt van hen waren, en niet van mij. Maar omdat zij die hele lijst níét in hun hoofd hadden zitten, konden zij lekker chillen tot ik het geregeld had. Nee, dat ging dus niet gebeuren. Ik pakte de lijst en hing 'm pontificaal in de woonkamer, voor iedereen in het zicht.

"Zo, zei ik", dit moet er allemaal nog gebeuren. Succes ermee!

Puk (8) bood als eerste haar diensten aan: "Ik maak de traktaties helemaal zelf, mama, samen met R." Top! Toen kwam manlief een kijkje nemenop de lijst. Zag ik zijn ogen nou twinkelen? "Komt goed",  zei hij enthousiast. Toen ik aan het eind van de dag nieuwsgierig een kijkje op de lijst nam, zag ik dat de helft was weggestreept. Dat schoot lekker op!

De volgende dag arriveerde het cadeau voor opa en oma. De traktaties stonden klaar, Puk en R gingen vrolijk aan de slag. De rouwkaart was in huis, een hele mooie, de paspoorten lagen op een stapel spullen voor de vakantie in de gang, de BSO was geïnformeerd. 

Krijg nou niks, het werkt! Verdomd! Ik krabbelde stiekem nog wat dingen onderaan op het lijstje (* Zonnebrandcrème * tijdschriften voor mama), besefte dat ik een uurtje tijd over had en rende de eerste de beste winkel in voor een nieuwe zomerjurk. Eentje die heéél goed stond bij mijn uitgeruste Hoera-ik-ga-op-reis-blik. 

Fijne vakantie allemaal! Geniet ervan!

Elke week 'Bij ons thuis' volgen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore