Gezin

De opvoedkwestie: ‘Mijn zoon maakt zich overal druk om’

21 juli 2020 07:58
Beeld © iStock

Aukje maakt zich zorgen om haar vijftienjarige zoon, die vaak klaagt over hoofdpijn. Hij maakt zich druk over de wereldproblematiek, en Aukje weet niet hoe ze daarmee om moet gaan.

In het begin maakte Aukje zich nog niet zo druk toen haar zoon wat somberder werd, ze dacht dat het bij de puberteit hoorde. Toen er ook lichamelijke klachten bij kwamen, gingen er meer alarmbellen af: "Thom heeft bijna elke dag hoofdpijn. Eerst maakte ik me zorgen over zijn gezondheid, maar na een paar goede gesprekken met hem weet ik dat het een andere oorzaak heeft. Hij maakt zich werkelijk overal druk om, het is alsof hij het leed van de wereld op zijn schouders draagt: racisme, milieuvervuiling, mensenrechtenschendingen... Het is mooi dat hij zo begaan is met anderen, maar het lijkt me niet de bedoeling dat hij hier zelf zo onder lijdt. Waarom trekt hij zich dit zo aan en wat kan ik doen om het leven lichter te maken voor hem?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: ‘Mijn dochter komt moeilijk in slaap’

Als een kind zo worstelt met zichzelf en de wereld, is dat als ouder moeilijk om aan te zien, zegt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Dat raakt je moederhart natuurlijk, het liefst zie je je kind vrolijk en blij. De ideeën en bedoelingen van deze jongen zijn vast goed, maar het kost hem inderdaad te veel. Allereerst mag hij mag leren ontspannen, óók fysiek. Waarschijnlijk voelt hij ook veel spanning in zijn lichaam en die kramp maakt het ongemak en de hoofdpijn erger. Waar word je kind blij van? Schenk hier meer tijd en aandacht aan. Zijn er films die hem aan het lachen maken? Zet die iets vaker op. Probeer hem te laten bewegen, bijvoorbeeld fietsen, wandelen  of hardlopen. Beweging en ontspanning zijn goede manieren om te ontladen. sporten haalt je uit je hoofd en in je lijf. "

De coach raadt ook aan om te letten op de ademhaling van je gespannen kind: "Veel tieners die last hebben van spanningen, hebben een hoge of oppervlakkige ademhaling. Kijk of je samen met hem rustig en diep - liefst naar zijn buik - kunt ademhalen."

'Kinderen die zich druk maken om wereldleed, hebben vaak een sterke behoefte aan controle'

Kinderen die zich druk maken over grote onderwerpen en wereldleed, hebben meestal een sterke behoefte aan controle, zegt Dubbeld: "En juist die controle hebben is erg lastig als het gaat om onderwerpen als vervuiling en andere grote problematiek. Je kind voelt zich waarschijnlijk machteloos. Dit zou iets zijn om met een coach te onderzoeken. Wat zit er precies dwars, wat is er nodig om hem zich beter te doen voelen? Onderzoek bij jezelf of je iets van de onmacht of frustratie van je kind herkent. Praat er samen over, deel je ervaringen en angsten. Probeer weg te blijven van adviezen of oplossingen, maar zoek verbinding.  Geef hem het gevoel dat hij niet alleen is. Dat kan ook absoluut verschil maken en ontspanning brengen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘volgen’

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore