Gezin

De opvoedkwestie: ‘Mijn dochter komt moeilijk in slaap’

14 juli 2020 11:00
Beeld © iStock

Het valt Lea op dat haar achtjarige dochter vaak moeilijk in slaap komt. Het meisje is erg gevoelig en snapt niet dat haar klasgenootjes niet naar de juf luisteren. Hoe kan Lea haar dochter helpen?

Terwijl haar zoon meteen in dromenland is zodra zijn hoofd het kussen raakt, ligt Lea’s dochter meestal nog lang wakker: "Vaak duurt het uren voordat Merel eindelijk slaapt. Dan zit ze met van alles in haar hoofd. Ze wil niet meteen zeggen wat er is, maar als ik doorvraag blijkt dat ze heel veel moeite heeft met het feit dat er kinderen in haar klas zitten die niet naar de juf luisteren. Dat vindt ze heel erg, ze trekt zich dit echt aan en kan er met haar verstand niet bij dat sommige kinderen dat doen. Ik heb al gezegd dat dit niet haar probleem is, maar ze blijft ermee worstelen. Hoe help ik haar?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter is bang voor monsters'

Kinderen die over dingen blijven nadenken en piekeren, ziet kindercoach Janina Dubbeld regelmatig in haar praktijk De Vuurtoren, die gespecialiseerd is in gevoelige kinderen: "Veel kinderen die gevoelig zijn, hechten erg aan rechtvaardigheid. Nu doet in principe natuurlijk elk mens dit, maar bij gevoelige kinderen brengt dit echt heel veel vragen en rottige gevoelens met zich mee. Dit meisje begrijpt waarschijnlijk niet waarom je de regels van je juf niet zou respecteren, bovendien zal het haar ook storen in haar concentratie. Omdat ze op haar innerlijke vragen geen antwoord krijgt, blijft het in haar koppie malen. Het is sowieso goed om haar erop te blijven wijzen dat we allemaal verschillend zijn en dat we ons verschillend gedragen. En dat we het gedrag van anderen nu eenmaal niet kunnen veranderen."

'Een douche kan helpen de dag van zich af te spoelen'

Het slechte slapen wordt veroorzaakt door onrust, denkt coach Dubbeld: "Als je zo in je hoofd zit, is slapen erg lastig. Ik raad aan om een dagelijks ritueel in te bouwen, na het eten bijvoorbeeld, waarbij je dochter in een soort dagboekje kort opsomt wat er is gebeurd die dag waar ze over piekert, wat ze stom vindt, maar ook dingen die ze fijn heeft gevonden en waar ze blij mee is. Het op die manier uiten van de dag geeft rust in het hoofd en gelegenheid erover te praten. Een douche kan ook helpen om de spanningen van de dag af te spoelen. Andere kleren aandoen na school geeft ook al wat afstand van wat daar minder fijn was. Even kriebelen op haar rug of een voetmassage zijn ook goede manieren om haar meer in haar lijf te krijgen en werkt bovendien ontspannend. Dit is zeker goed om vlak voor het slapen te doen. Tot slot zou lavendelolie kunnen helpen. Lavendel kalmeert. En schijnt ook muggen weg te houden, dus dat is mooi meegenomen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘volgen’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore