Gezin

De opvoedkwestie: ‘Mijn zoon is op school lief maar explodeert thuis’

07 juli 2020 09:17 Aangepast: 07 juli 2020 11:18
Beeld © iStock

Irma snapt er helemaal niets van. Op school is haar zevenjarige zoon de rust zelve, zijn juf heeft niets dan lof voor hem. Maar thuis is hij prikkelbaar en boos. Wat is er aan de hand?

Het contrast van haar zoon op school en hoe hij soms thuis is stelt Irma voor een raadsel:  "Boaz gedraagt zich op school voorbeeldig: hij let goed op, doet braaf zijn taakjes en kan het met alle klasgenootjes goed vinden. Thuis is hij juist erg explosief. Het lijkt wel of dan alle spanning eruit komt. Hij wordt boos om kleine dingen, gooit soms met spullen, niemand kan iets goed doen. Waar komt dit vandaan en belangrijker: hoe ga ik hiermee om? Ik wil hem zo graag helpen maar ik weet echt niet hoe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Mijn baby wil alleen in de draagdoek slapen'

Een kind dat op school totaal anders is dan thuis, is iets wat kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren vaak tegenkomt in haar werk. Helemaal uitzonderlijk is deze tegenstelling dus niet: "In mijn praktijk werk ik veel met hooggevoelige kinderen en dit is iets wat ik bij veel van mijn klanten zie. Gevoelige kinderen willen het graag goed doen, voelen haarfijn aan wat er van hen verwacht wordt en willen hier graag aan voldoen. Daarnaast nemen deze kinderen alle prikkels van de dag als een spons in zich op en je kunt je wel voorstellen - dat dit vermoeiend is."

Volgens Dubbeld doen veel gevoelige kinderen hun uiterste best om bij vreemden - en daar valt school vaak ook onder - hun emoties niet te tonen: "Dit alles maakt dat het emmertje simpelweg helemaal vol zit tegen de tijd dat ze na een dag school thuiskomen. Er kan dan letterlijk niets meer bij, het is vol. De kleinste trigger kan dan opeens een hevige explosie veroorzaken."

'Probeer mild te zijn in je reactie, ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan'

Een verklaring voor deze woedeaanvallen is fijn, maar hoe ga je er als ouder mee om?  "Onthoud dat dit gedrag voortkomt uit onmacht. Bewaak je eigen grenzen en respecteer regels en veiligheid, maar probeer mild te zijn in je reactie, al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan", zegt kindercoach Dubbeld.

Ze tipt: "Houd er bovendien rekening mee dat midden in zo’n emotionele uitbarsting met hem praten zinloos is, het komt gewoon niet binnen. Mijn advies is om hem te laten uitrazen. Geef hem iets te eten en te drinken en probeer hem te laten ontspannen. Een stevige knuffel, een boekje lezen, even tekenen, even rennen. Volg je gevoel en let op je eigen ademhaling. Als jij in de stress raakt, pikt hij dat op en zal het langer duren eer hij kalmeert. Op een later moment, als iedereen weer gekalmeerd is, kun je het er alsnog over hebben. Ga er vanuit dat hij het ook graag anders wil en kijk samen of je iets kunt bedenken wat hem kan helpen om anders te reageren. Ga in gedachten naast hem staan en kom samen tot een oplossing. Als hij beter weet, zal hij beter doen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘volgen’.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore