Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn baby wil alleen in de draagdoek slapen'

Beeld © iStock

Lianne neemt het zichzelf kwalijk dat haar baby alleen maar wil gaan slapen als ze in een draagdoek ligt. Hoe stappen ze hier van af?

Een draagdoek leek haar een praktische en gezellige uitkomst, maar inmiddels heet Lianne er spijt van dat ze er ooit aan is begonnen: "Waarschijnlijk heb ik dit volledig aan mezelf te wijten, maar nu zit ik met de gebakken peren. Mijn dochtertje van acht maanden gaat namelijk alleen maar slapen als ik haar in de draagdoek bij me heb en zachtjes wieg, anders gaat ze heel hard en langdurig huilen. Met mazzel kan ik Faye dan voorzichtig al slapend in haar bedje leggen - tenzij ze dan brullend wakker wordt. Dit is nogal tijdrovend en vermoeiend. Maar hoe bouw ik dit af? Mijn moeder zegt: gewoon in bed leggen en laten huilen, maar dat vind ik heel lastig."

 

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: zoon (8) heeft moeite met nieuwe baby

Als een baby slecht slaapt en daarbij ook nog veel huilt, heeft dat grote gevolgen voor ouders. Veel ouders worden onzeker of oververmoeid en het kan een flinke impact hebben op je relatie en gemoedstoestand, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Maar het huilen of moeilijk slapen van een kind zegt niets over jouw kwaliteiten als ouder. Wees mild voor jezelf, waarschijnlijk heb jij een goede reden gehad om het op deze manier te doen. Gun jezelf als kersverse moeder de mogelijkheid om te groeien in het moederschap."

Wat betreft het aloude adagium om een baby te laten huilen, kan Waanders kort zijn: "Dat advies is achterhaald en raad ik niet aan. Jouw kindje heeft tot nu toe geleerd dat ze in jouw aanwezigheid in slaap valt. Ze heeft nog niet geleerd hoe ze zichzelf in slaap kan krijgen. Daarnaast beschikken baby’s ook niet over de mogelijkheid om hun eigen emoties te reguleren en daar hebben ze jouw hulp als ouder nog bij nodig."

'Het doel is je baby zelf in slaap te laten vallen. Gaat je kind huilen? Stel 'm dan gerust'

In plaats van je baby te laten huilen is het beter om een techniek te gebruiken waarbij je je kind verbaal en fysiek geruststelt. Een stapsgewijze opbouw waarbij je baby leert om zelf in slaap te vallen werkt daarbij het beste, tipt Waanders: "Concreet houdt dat in dat je allereerst let op slaapsignalen van jouw kind. Op dat moment leg je jouw kind in bed. Het doel is dat ze leert om zelf in slaap te vallen en dus niet al slapend in het bedje wordt gelegd. Blijf in geval van huilen geruststellen. Dat kan fysiek  - aaien - maar ook verbaal door te sussen en neuriën. Dit bouw je af door letterlijk steeds wat meer afstand in te bouwen waarbij je observeert hoe je baby hierop regeert. Je start bijvoorbeeld eerst met fysiek aaien in het bedje, waarna je overgaat tot verbale geruststelling, vervolgens verbale geruststelling op een meter afstand en zo verder. Volg je intuïtie en het tempo van jouw kind."

 Schakel hulp in van een gecertificeerde slaapcoach of een infant mental health specialist bij langdurige slaapproblemen, als je het zelf niet meer trekt of bij het vermoeden van een onderliggende oorzaak zoals reflux. Waanders: "Het is ook belangrijk om af te wisselen met je partner zodat jullie het allebei vol blijven houden. Schakel familie of een vriendin in bij wie je een goed gevoel hebt zodat je zelf even kunt bijtanken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.