Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter is bang voor monsters'

Beeld © iStock

Daphnes vierjarige dochter heeft een grote angst voor monsters. Wat Daphne ook zegt, haar kleuter blijft bang. Hoe pakt ze dit aan?

Bijna elke avond als Daphne haar dochter naar bed brengt, begint het meisje over haar angsten: "Dan zegt Feline dat ze bang is voor monsters. Ik heb al gezegd dat ze niet bang hoeft te zijn omdat monsters niet bestaan en dat papa en mama gewoon bij haar in de buurt zijn, en dat ze veilig is. Toch blijft het een dagelijks terugkomend onderwerp. Wat kunnen we doen? Of is het een smoesje van haar om tijd te rekken met naar bed gaan?"
 

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (6) luistert pas als ik ga dreigen'

Van aanstellerij of smoesjes om later naar bed te gaan, is volgens orthopedagoog Loes Waanders geen sprake: "Angsten voor monsters of andere fantasiefiguren zijn op deze leeftijd normaal omdat kinderen op dan nog geen onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid. Voor haar zijn monsters dus ‘echt’. Neem haar gevoel serieus. Jouw dochter zoekt veiligheid."

Monsters bestaan 

Begrip tonen voor de emoties van je kind is een belangrijke eerste stap naar verbinding, ook al ben je als ouder uit liefde vaak geneigd om die angst weg te willen nemen, zegt Waanders: "Als je zegt dat je kind niet bang hoeft te zijn omdat monsters niet bestaan, dan stap je over haar emotie heen. Daarmee verdwijnt de zoals angst niet, maar wel de leerervaring - dat dit gevoel angst heet -  en de onderlinge verbinding. Je geeft dan eigenlijk je kind de boodschap dat wat zij denkt, voelt of ervaart niet klopt."

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (11) is zwaar op de hand'

Een kind kan vaak nog niet zo goed verwoorden waarvoor het precies bang is en kan zelf nog onvoldoende met die angst omgaan. Daar is de hulp van ouders voor nodig, zegt de orthopedagoog: "In plaats van geruststellen met woorden werkt het beter om samen een manier te zoeken waarop je kind meer controle en veiligheid ervaart. Ga in gesprek en hou het luchtig: Hoe heten die monsters? Waar zitten ze? Hoe zouden wij ze kunnen wegjagen?"

Creatieve ideeën

"Laat je kind meedenken in oplossingen. Vaak komen daar hele creatieve ideeën uit. Bijvoorbeeld een plantenspuit met water vullen en daarop een sticker plakken met monsterspray, waarmee jullie de monsters wegjagen. Belangrijk is dat je haar het gevoel geeft dat het niet ‘gek’ is wat zij denkt en ziet, maar haar gevoel serieus neemt. Het betekent niet dat je zelf mee fantaseert in hoe het monster eruit ziet en gaat door associëren, maar laat dit bij jouw kind en ondersteun in het meedenken naar een oplossing die haar helpt om weer rustig te gaan slapen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.