Ga naar de inhoud
Gezin

Het huishouden van Merel: 'Vroeger werkte ik hard, maar niet doelmatig'

Beeld © GettyImages - Malte Mueller

Jij ruimt nooit je vuile kleren op, hij vergeet consequent de lunchtrommels voor de kinderen. De dynamiek in het huishouden wordt onder de huidige omstandigheden nog extra uitvergroot, maar is natuurlijk altijd aanwezig in de onderstroom. Iedere week vragen we een lezer: hoe gaat dat bij jullie?

Met deze week:

Naam: Merel (46)

Partner: Mark (47)

Kinderen: Aurelie (13) en Philine (10)

Beroep Merel: Zelfstandig ondernemer, oprichter van twee bedrijven: The Self-Care Company en Digitalheads.nl (totaal 40 uur per week) 

Beroep Mark: Consultant in de ICT (40 uur per week)

Verdeling inkomsten: Mark zorgt voor de inkomsten, Merels inkomsten gaan meteen haar bedrijven weer in.

Verdeling huishouden: Merel 2,5 uur per dag, Mark 1 uur per dag

Platform

“Vorig jaar had ik nog een vaste baan en was ik business lead van een content marketing bureau. Ik wilde al jaren zelf ondernemen. Samen met twee anderen ben ik begonnen met het platform Nowinetoday.nl. Daarnaast geef ik trainingen en ben ik consultant voor content marketing strategie, samen met een oud-collega. Daarvoor zijn we nu ook een platform aan het bouwen, Digitalheads.nl.

Ik heb meerdere ideeën voor bedrijven. Omdat je nooit weet wat gaat aanslaan, wil ik verschillende dingen uitproberen. Daarom heb ik één goed platform laten ontwerpen, waarop ik verschillende concepten kan loslaten. Dan hoef ik niets steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Een website én e-commercewebshop lijkt heel makkelijk, maar het is verschrikkelijk veel werk, kom ik nu achter. Daarin hebben we ons nogal vergist. Nou ja, zo blijf ik een beetje van de straat.” 

Het
Lees ook
Het huishouden van Mi-chou: 'Ik doe liever leuke dingen'

Focus 

“Vroeger had ik met mijn werk wel zes projecten tegelijk lopen, dat was geen probleem. Nu doe ik hetzelfde, alleen met verschillende bedrijven. Vorig jaar heb ik het boek van Mark Tigchelaar gelezen, Focus. Ik heb nul discipline van mezelf, maar ik kan wel heel hard werken. Met alleen hard werken, kom je niet per se verder. Het afgelopen jaar ben ik met mezelf bezig geweest: met fit worden, mijn doelen vormgeven. Focus vond ik een eyeopener. Hieruit heb ik geleerd om taken te clusteren. Dat betekent dat ik niet om beurten aan mijn verschillende bedrijven werk, maar dat ik dezelfde taken, zoals bloggen, voor de verschillende platformen tegelijk doe. Ik heb een duidelijk doel voor 2 april 2024, de dag voordat ik vijftig word. Daar werk ik nu dagelijks naartoe. Elke avond schrijf ik drie hoofdtaken op voor de volgende dag die ik moet uitvoeren. Vroeger werkte ik hard, maar niet doelmatig. Er zit nu meer lijn in.”

Washok-werkkamer

“Elke dag, tussen de middag, bedenk ik wat ik wil eten en haal ik boodschappen. Nu, tijdens het hele coronagebeuren, vinden we het heel fijn om uitgebreid te koken. Ik heb, speciaal voor deze periode, het washok boven uitgeruimd en alle droogrekken verwijderd. Ik heb er een tafel in gezet, en nu dient het als ons kantoor, speciaal voor calls en zoomgesprekken. We hebben een fietslampje van de Hema op de deur bevestigd. Als die rood brandt, mag niemand binnenkomen. Pasgeleden kwam mijn dochter haar nieuwe hockeyschoenen showen tijdens een videocall, maar voor de rest vind ik het een vernuftig systeem.

Mijn man en ik werken daarnaast afwisselend aan de keukentafel. Het is leuk als mijn dochters even pauze houden en langskomen aan de keukentafel, maar ja, ik moet soms ook geconcentreerd kunnen werken. Dus ben ik heel blij met ons washok-werkkamer."

'Als mijn man een weekend weg is, stoor ik me aan mijn eigen rotzooi'

Ook zonder enige vorm van discipline kun je jezelf discipline aanleren, leer ik nu. Zo heb ik een hekel aan hardlopen, maar dat doe ik nu toch: vijf kilometer! Dan ren ik achter een vriendin aan. Zij wil dan ook nog met me kletsen, maar heb haar gezegd dat dat me een beetje te ver gaat, want ik kan maar één ding tegelijk.”

Opgeruimde echtgenoot

“Mijn man werkt hard en is een enorm opgeruimd type. Dat gen heb ik totáál niet. We zijn twintig jaar samen. Toen we net samenwoonden, ging mijn man mij klusjes geven: ‘We kunnen nu dit even opruimen, en nu dat.’ Toen heb ik gezegd: ‘Hállo, je accepteert me maar zoals ik ben, ik maak nou eenmaal rotzooi. Als hij zich stoort aan mijn rotzooi, ruimt hij het op. Als hij een weekend weg is, stoor ik me overigens erg aan mijn eigen troep.

Mijn man is van de details, hij naait ook bijvoorbeeld zo een knoop op mijn jurk, terwijl ik daar moeite mee heb. Ook knipte hij altijd de nageltjes van onze dochters toen ze baby waren, dat vond ik doodeng. Hij kan ook heel goed koken, dat heeft hij van huis uit meegekregen. Toen ik nog een vaste baan had, kwam ik elke avond om half zeven binnen rennen en moest er nog gekookt worden, dat lukte me echt niet. Nu ik de rust heb, gaat het me beter af."

Wie
Lees ook
Wie ben je zonder werk?

"Verder doe ik de administratie van mijn bedrijven en hebben we een boekhouder, die naast mijn bedrijven ook de belasting voor ons regelt. Mijn man doet de huis-tuin-en-keuken-administratie. We hadden een werkster, maar nu tijdens corona kon zij niet. Dat doe ik nu wel meer, het poetsen. Ook regel ik de speelafspraken van mijn dochters en rijd ik ze heen en weer door de week. Mijn man brengt en haalt mijn dochters van en naar hockey. Soms ben ik geërgerd en heb ik het idee dat ik alles doe, maar dat is niet helemaal eerlijk, natuurlijk. Dat gevoel heb ik vooral als ik veel deadlines heb. Als ik dan niet even een paar uurtjes voor mezelf heb, kan ik me verongelijkt gedragen.” 

Hangmat

“Van de week was ik even alleen, zat ik alleen op de bank, met de afstandsbediening voor mijzelf Dat was echt opvallend, dat ik daar opeens de tijd voor had! Ik probeer erop te letten dat ik tijd en rust voor mezelf neem. Nu, tijdens de coronacrisis, ga ik elke dag even in de hangmat liggen om te mediteren. Ik heb besloten om dingen te doen die goed voor me zijn, ook al lijkt het alsof ik aan het spijbelen ben. Ik krijg er nieuwe ideeën van. Vroeger was het: eerst de kinderen, mijn man, het werk, en dan kwam ik aan de beurt. Misschien is dat een kwestie van het jezelf niet kunnen gunnen."

'Ik werk er hard aan om het leven te leiden zoals ik dat wil'

Elke dag, om elf uur, ga ik even liggen, dat vind ik fijner dan in de lotushouding zitten. Ik stel mezelf vragen en er komt altijd een antwoord, daar ben ik heel verbaasd over. Ik wil doen wat mijn passie is, maar wel met plezier. Ik probeer bewust te leven, stil te staan waarmee ik bezig ben. Daar hoort ook bij dat je om je mind en body geeft, ben ik nu achter. Mijn doel voor 2024 heb ik helemaal uitgeschreven. De grootste inspiratie daarbij was het boek Think and grow rich van Napoleon Hill. Daarin staat een vragenlijst. Hill zegt: ‘Als je deze vragen kan beantwoorden, staat niets in de weg om je doel te bereiken.’ De eerste keer dat ik die vragenlijst zag, werd ik er super ongemakkelijk van. Nu, na meer training en zelfinzicht, lukt het me wél. Ik werk er hard aan om het leven te leiden zoals ik dat wil.” 

Tip van Merel

“Het huishouden in je schema verwerken, inplannen, dat klinkt een beetje suf, maar het voorkomt dat je tegen je zin in ’s avonds nog van alles moet doen.”