De vierjarige dochter van Emma zat net een paar maanden op school toen deze dicht ging wegens het coronavirus. Nu moet ze weer helemaal opnieuw wennen, en dat gaat niet zonder slag of stoot.
Ook vanochtend moest Emma zich met moeite bij de schoolpoorten lostrekken van haar huilende dochter, die maar niet snapt waarom haar moeder niet mee naar binnen mag: "Noor zat vier maanden op de basisschool toen de scholen dicht gingen vanwege corona. In het begin klampte ze zich helemaal aan mij vast en was het iedere ochtend huilen bij het afscheid, en ze was net een beetje gewend toen de school sloot. Nu mag ik niet meer mee naar binnen en is het elke ochtend opnieuw een drama met al die nieuwe regels. Hoe kan ik Noors angst wegnemen?"

Houd het simpel, is het devies van Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Waarschijnlijk snapt dit meisje niet zo goed wat er speelt en wat van haar verwacht wordt."
Duidelijkheid
Vertel heel duidelijk hoe het wegbrengen nu in z’n werk gaat: dat je haar tot het plein brengt, daar afscheid neemt, ze naar haar juf loopt die in een vak staat en dan met alle kinderen naar binnenloopt. Wees helder en eerlijk. Meer kun je niet doen. Houd het bij de feiten. Alles wat je er extra bij gaat vertellen gaat in haar belevingswereld een eigen leven leiden."
'Mist je kind je? Zeg dat je haar ook mist, maar dat ze altijd in je hartje zit'
Hoewel Emma denkt dat Noor vooral bang is, vraagt Niks zich af of het wel angst is waardoor het meisje zo moeilijk afscheid neemt op school: "Kinderen zijn van nature niet bang. Over het algemeen creëren ouders een angstcultuur, zij maken zich - soms terecht - zorgen om de veiligheid van hun kind. Maar vaak is iets niet zozeer eng, maar hooguit vervelend of simpelweg onbekend. Benoem dit.
Bang
Vraag óf er angst is en waarvoor je kind dan bang is. Zegt jouw kind dat ze jou mist als ze op school is, zeg dan dat je haar ook mist, maar in haar hartje bij haar bent. En bevestig haar gevoel, dat het inderdaad wel even wennen zal zijn om weer naar school te gaan. Benoem dat jullie straks weer samen zijn en dan extra blij zijn om elkaar te zien. En vergroot de leuke dingen: ‘Fijn dat je weer met je vriendinnetjes op het klimrek kunt spelen!’ Dikke kans dat zij zodra jij je omdraait gewoon leuk aan het spelen is."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.