Ga naar de inhoud
Gezin

Het huishouden van Juliette: 'Van strijken word ik bloednerveus'

Beeld © GettyImages - Malte Mueller

Jij ruimt nooit je vuile kleren op, hij vergeet consequent de lunchtrommels voor de kinderen. De dynamiek in het huishouden wordt onder de huidige omstandigheden nog extra uitvergroot, maar is natuurlijk altijd aanwezig in de onderstroom. Iedere week vragen we een lezer: hoe gaat dat bij jullie?

Met deze week:

Naam: Juliette (50)

Partner: Ron (54)

Huisdieren: kat Desi 

Beroep Juliette: Lifecoach en organisator ceremoniële huwelijken, 25 uur per week

Beroep Ron: elektromonteur, 40 uur per week

Verdeling inkomsten Juliette/Ron: 33/67

Verdeling huishouden: totaal 16 uur per week, Juliette 10 uur, Ron 6 uur

NB: We spraken Juliette al een tijdje geleden, voordat de coronacrisis uitbrak.

Veiligheid

“Met mijn bedrijf organiseer ik ceremoniële huwelijken, bijvoorbeeld voor mensen die zoveel jaar getrouwd zijn en elkaar nog een keer de liefde willen verklaren. Ik doe het regelwerk, de uitvoer wordt gedaan door zzp’ers. Daarnaast ben ik praktisch lifecoach. Ik steun bedrijven in de zorg op administratief en secretarieel gebied en mensen met een burn-out of ADD. Beide banen draaien om organiseren. Ik werk elke week ongeveer 25 uur, dat is redelijk stabiel.

Mijn man Ron werkt 40 uur per week als elektromonteur. Hij is tevreden, maar hoopt in de toekomst nog iets anders te doen. Een dag minder werken, meer afwisseling, meer creëren: wat precies, weet hij nog niet. Hij zal in ieder geval niet net als ik gaan zzp’en. We zijn beiden blij met de veiligheid van een vaste baan. Als we allebei gaan freewheelen, vinden we toch een beetje te spannend.”

Het
Lees ook
Het huishouden van Stephanie: 'Als enige kostwinner voel ik wel veel druk'

Afspraken

“Het huishouden is goed verdeeld. Ron heeft vaste taken. Hij doet elke dag de afwas, stofzuigt het huis en doet op zaterdag de boodschappen. Samen maken we elke week een boodschappenlijst. Het is maar goed dat Ron de boodschappen doet, want hij is stukken sneller en is er veel minder geld aan kwijt. Hij houdt zich keurig aan het lijstje, terwijl ik van alles zie wat ik ook wil hebben. Op het moment dat hij daarmee bezig is, werk ik de administratie bij. Daar ben ik elke week 2,5 uur mee bezig.

In november ben ik geopereerd aan mijn heup. Sindsdien verschoont Ron de kattenbak. Dat zou ik nu weer kunnen overnemen, maar Ron beschouwt het nu als zijn klus. De kat voeren doe ik dan weer wel. Ook kook ik, daar ben ik elke dag 45 minuten aan kwijt. Elke avond maak ik de lunchbox voor Ron klaar, die hij mee kan nemen als hij ’s ochtends om 07.00 uur vertrekt voor zijn werk. Net als Ron besteed ik een half uur per week aan de was. Ik maak het huis schoon, de bedden doen we samen of om en om. Ron doet de klussen in huis, daar is hij heel handig in. Ook is hij degene die altijd rijdt. Dat gaat allemaal zonder afspraken, het is spontaan zo gegroeid. We hebben nooit bewust gekeken wie wat doet in huis, maar het is inmiddels een geoliede machine, het gaat vlekkeloos.”

Overzicht

“Ik bedenk de dingen die moeten gebeuren. Als er iets nodig is buiten onze vaste klussen om, zoals bijvoorbeeld ramen lappen, beslis ik dat. Ron ziet minder snel wat er moet gebeuren, al doet hij uit zichzelf wel altijd het plankje in de badkamer. Hij scheert zich daar elke dag, dus hij heeft er ook meer zicht op dan ik. Veel taken verzin ik en dan vraag ik Ron me te helpen. Ik heb de afgelopen jaren veel pijn gehad aan mijn heup en het is zo gegroeid: als ik iets vraag, doet hij het. Hij vindt dat hij zijn klussen goed uitvoert en dat gaat prima. Ik geef hem daar ook de ruimte voor.” 

How
Lees ook
How *not* to become a domestic goddess

Ergernissen

“Ron staat perplex van het aantal koffiebekers en glazen dat ik per dag gebruik. Hij vindt het echt overdreven elke keer een nieuwe mok of glas te pakken. En Ron neemt af en toe iets verkeerds mee uit de winkel. Daar kan ik wel boos over worden, maar ik ben allang blij dat hij de boodschappen doet. Dus daar maak ik geen drama van.” 

Agressief

“Strijken, daar doen we allebei niet aan. Daar word ik bloednerveus van. We hebben zo’n stoomgeval, maar beiden zijn we er niet dol op. Ik doe het liever niet om huiselijk geweld te voorkomen, zo agressief word ik ervan. Ramen lappen, daar kan ik ook echt tegenop kijken. Vooral de vensterbanken leeg maken vind ik vervelend. Ik zou daar iemand voor kunnen inhuren, maar we wonen piepklein, dus het is in principe wel een haalbare taak, haha.”

Jessica
Lees ook
Jessica en Floor zoeken zaad

Netflix-ellende 

“We maken bewust tijd vrij om te ontspannen. Ron heeft zijn eigen avond dat hij op zijn gemak al zijn Netflix-ellende kan bekijken en ik heb mijn avond van rust en stilte. Ook maken we tijd voor vrienden én voor elkaar.”

Tip van Juliëtte

“Het is algemeen bekend dat mannen het handig vinden om exact te weten wat van hen wordt verlangd. Vraag duidelijk wat je wilt en houd rekening met elkaars behoeften. Ik weet pas sinds kort dat Ron het oergezellig vindt als het koffiezetapparaat aan staat als hij thuiskomt. Je kunt daar alleen iets mee doen als je dat soort dingen weet.”