Ga naar de inhoud
Gezin

Het huishouden van Mi-chou: 'Ik doe liever leuke dingen'

Beeld © GettyImages - Malte Mueller

Jij ruimt nooit je vuile kleren op, hij vergeet consequent de lunchtrommels voor de kinderen. De dynamiek in het huishouden wordt onder de huidige omstandigheden nog extra uitvergroot, maar is natuurlijk altijd aanwezig in de onderstroom. Iedere week vragen we een lezer: hoe gaat dat bij jullie?

Met deze week

Naam: Mi-chou (35)

Partner: Remano (29)

Kinderen: dochter Robyn (7) en zoon Sef (5)

Beroep Mi-chou: contentmarketeer, 24 uur, zelfstandig ondernemer

Beroep Remano: safety officer in de scheepsbouw, 40 uur per week

Verdeling inkomsten Remano/Mi-chou: 60/40

Verdeling huishouden: totaal 26 uur per week, Mi-Chou 10 uur, Remano 16 uur

NB: We spraken Mi-chou al een tijdje geleden, voordat de coronacrisis uitbrak.

Surinaams huishouden

“Remano doet het meest in het huishouden. Hij ruimt op, stofzuigt, maakt schoon en houdt de tuin bij. Hij komt uit een Surinaams gezin en is van huis uit gewend om mee te helpen in het huishouden, dat vond zijn moeder belangrijk. Bij mij is dat niet het geval: als ik mijn kamer moest opruimen, was het al veel. Remano ergert zich sneller aan dingen als ze vies zijn, en dus is hij ook altijd degene die het opruimt of schoonmaakt. Hij is sowieso meer bezig met het huis. Stoort zich aan de vele spullen die we hebben, maar ja, we hebben nu eenmaal een zoon en een dochter, dus een grote hoeveelheid speelgoed. Eens in de zoveel tijd krijgt hij het op zijn heupen. Dan gooit hij van alles weg of deelt hij de kamer helemaal anders in. Kom ik thuis, staat de tafel ergens anders, of de bank. Ik vind het allemaal prima, het maakt mij niet uit, ik wen overal snel aan. Ik doe liever leuke dingen dan dat ik ga soppen, dat kan me niet veel schelen. Ik erger me ook niet snel aan troep.”

Het
Lees ook
Het huishouden van Stephanie: 'Als enige kostwinner voel ik wel veel druk'

Balans

“Toen ik mijn eigen bedrijf startte, wilde ik ook graag ergens nog vast werken. Voor de gezelligheid, op kantoor, met collega’s om me heen. Dat bevalt me zo goed, dat ik mijn eigen bedrijf op een lager pitje heb gezet. Zoals zoveel zzp’ers durfde ik geen nee te zeggen uit angst geen opdrachten meer te krijgen, waardoor ik te veel deed en ook klussen aannam die ik eigenlijk niet zo leuk vond om te doen. De klussen bleven maar binnenstromen, allemaal via via. Daar ben ik mee gestopt. Ik doe alleen nog dingen die ik echt leuk vind. Remano zou ook wel een dag minder willen werken. Omdat hij niet zo lang deze baan heeft, hebben we dat nog niet aangekaart, maar het is wel de bedoeling dat hij in de toekomst een dag minder gaat werken. Overigens zal dat mijn taken niet echt verlichten, hij is bezig met het opzetten van sporttrainingen.”

Leeg hoofd

“De planningen en administratie, die doe ik. Ik sport vijf keer per week, ben op dit moment aan het trainen voor de marathon. Hardlopen is voor mij de ideale manier om mijn gedachten te ordenen. Dan krijg ik alles helder in mijn hoofd en zet ik op een rijtje wat er allemaal moet gebeuren. Tijdens het rennen hoef ik nergens anders mee bezig te zijn dan met mezelf. Het perfecte moment om gedachtes de vrije loop te laten. Ik krijg dan ook vaak goede ingevingen tijdens het sporten. Bijvoorbeeld voor webteksten die ik op dat moment aan het schrijven ben.”

Seksuele
Lees ook
Seksuele voorlichting aan kinderen: 'Ga vooral niet voor het Grote Gesprek'

Kris Jenner

“Remano noemt mij weleens gekscherend Kris Jenner, omdat ik niet alleen de administratie bijhoud, maar ook de planningen van casting- en modellenbureaus. Alle vier staan we ingeschreven en ik houd keurig bij wie welke dag een klus heeft.”

Vaatwassers

“De meeste boodschappen bestel ik online. Ik probeer elke week drie maaltijden te verzinnen, maar verder dan dat kom ik niet. Daarom doe ik in de pauze van mijn werk vaak de boodschappen voor wat we eten die avond. Ik doe een paar keer per dag de afwas, want we hebben geen vaatwasser. Of ik die mis? Ik heb er nooit eentje gehad, dus ik heb eigenlijk geen idee. En om nou de keuken te gaan verbouwen alleen voor een vaatwasser… Koken doen we allebei, al doet Remano het vaker en is hij er beter in. Hij is vroeg thuis, ik ben dan nog met de kinderen op pad naar sportclubjes. Als we thuiskomen, is het eten klaar. We eten vroeg, om half zes, dan hebben we nog wat aan onze avond.”

Vlogfamilies:
Lees ook
Vlogfamilies: met het héle gezin online

Ergernissen

“Ik erger me nooit aan hoe de taken verdeeld zijn. Remano doet natuurlijk ook veel. Het is eerder andersom: hij pakt eerder de stofzuiger dan ik omdat hij zich sneller ergert aan de troep. Soms klagen vriendinnen weleens bij mij, dat hun man zo weinig doet in huis. Dan zeg ik: ‘Maar wéét hij wel waaraan jij je stoort? Want als je hem niet vertelt dat je wilt dat hij iets doet, dan gaat-ie het echt niet uit zichzelf doen.’ Je moet wel duidelijk maken wat er moet gebeuren. Ik vind het belangrijk dat we het samen doen, dat we samen de boel draaiende houden.”

Tip van Mi-chou

“Relax! En waardeer van elkaar wat je wel voor elkaar krijgt, in plaats van klagen over tekortkomingen.”