Ga naar de inhoud
Gezin

Vaders, aan de slag: 4 makkelijke moederdagknutsels om nog snel te maken

Beeld © Annet van den Ende

Alle leraren zijn zich hard aan het voorbereiden op de opening van de scholen maandag. Dus deze is voor de vaders en partners van moeders die nog niks hebben geregeld voor Moederdag aanstaande zondag: knutsel wat met je kinderen. Vier ideeën van creatieve juffen.

Stof versieren 

Juf Maike geeft les aan groep 1 en 2 van een basisschool. Voor de allerkleinste heeft ze als tip om het vooral simpel te houden. Ze stelt voor stof te versieren. "Pak een paar textielstiften uit de kast, of koop ze. De stiften en markers liggen bij veel speelgoed- en boekwinkels gewoon in het schap."

Heb je geen textielstiften, dan kun je ook gewone stiften gebruiken. Al zijn die er na een wasbeurt zo goed als af. Textielstiften blijven wat langer goed.

Verbrande
Lees ook:
Verbrande croissants en gevallen taarten: niet elk moederdagcadeau kwam goed aan

Het enige andere wat je nodig hebt, is een stuk textiel. "Alles is leuk, een (oud) T-shirt, een linnen tas, een wit kussensloop, een keukenshort. Laat de kinderen zelf proberen te tekenen. Als je voorstelt het kind samen met zijn moeder of het gezin te maken, krijg je vaak leuke koppoters; poppetjes waarbij de armen en benen aan het hoofd zitten."

Je kunt je kind ook op weg helpen door zelf de omtrek van een regenboog, of iets anders, te tekenen. Die kunnen ze zelf inkleuren. Toch op zoek naar een ander idee? Kijk dan op het platform van juf Maike. Daar staan verschillende creatieve blogs.

Stenen beschilderen

Als er iemand ervaren is met moederdagcadeaus, is het juf Janneke. Al ruim 28 jaar geeft ze les aan groep 1 tot en met 4. Nu heeft ze groep 3 onder haar hoede. Aan haar leerlingen heeft ze als tip meegegeven stenen te versieren. "Dit is niet ingewikkeld en je hebt er weinig voor nodig, alleen een steen en wat stiften."

"Iets zelf maken is altijd goed", vertelt Janneke. "En iedereen heeft wel stiften in huis. Een steen kun je overal vinden. Klein en groot. Je kunt er een lieveheersbeestje op tekenen of een bloem. Je kunt schrijven en kleuren. En als het mislukt - wat bijna niet kan - dan zoek je gewoon een andere steen."

In principe is elke stift geschikt. Je kunt zelfs gekleurde pennen of verf gebruiken. "Maar met verf wordt het wel weer een kliederboel, dat heb je met stiften een stuk minder."

Janneke heeft al meer dan honderd stenen geschilderd. Ze verspreidt ze om mensen een goed gevoel te geven. "Ik heb lieveheersbeestjes gemaakt en die voor de deur gelegd bij mensen waarvan ik weet dat ze in de zorg werken. Onder de steen schreef ik: ‘Voor onze helden in de zorg’. Het is eens wat anders dan een kaartje. De kinderen kunnen op de steen ook een tekening maken voor opa of oma, of een steen verstoppen bij de buren."

Waxinelichthouders

Juf Danielle staat zestien jaar voor de klas. Ze heeft vooral groep 3 bijgestaan, maar ook groep 4 en 5. Nu staat ze voor een combinatieklas 3, 4 en 5. In haar juffencarrière maakte ze regelmatig waxinelichthouders met de kinderen.

"Het is heel simpel: bestippel een glazen pot met nagellak. Voor de binnenkant kleur je zout met stoepkrijt. Het is leuk om van verschillende kleuren laagjes te maken. Doe er een waxinelichtje in, een lintje om het potje… en klaar!"

Moederdagcadeau
Lees ook:
Moederdagcadeau maken? 'Dat doen de kinderen maar lekker thuis'

Windgong

Juf Pascalle werkt via een detacheringsbureau. Ze geeft les aan groep 6, 7 en 8 op een basisschool in Eindhoven. “Ik was net gestart toen de scholen vanwege corona werden gesloten. Nu geef ik digitaal les, dan is er vooral behoefte aan rekenen, taal en spelling, niet aan creatieve opdrachten.”

Daarom besloot ze elke dag op haar Facebook een knutselidee te delen. “Ik denk er hierbij aan dat het makkelijk te maken is met materialen die de meeste mensen in huis hebben, dan hoeven zo min mogelijk mensen naar de winkel.”

Voor Moederdag bedacht Pascalle een windgong van kralen. “Het is vrij eenvoudig te maken. Knip de bovenkant van een plastic fles en teken in de binnenkant met een watervaste stift een patroon of illustratie. Doe je het aan de buitenkant, dan blijft je schilderwerk minder lang goed door de regen.”

“Maak met een perforator gaatjes langs de rand en knoop daar touwtjes aan. Rijg aan de touwtje verschillende kleuren kralen, of als je die niet hebt: zoek een oude ketting en gebruik daar de kralen van. Het is leuk om aan de onderkant iets groters te hangen. Bijvoorbeeld een veertje of een zilverkleurige hanger.”

“Sla een spijker door de dop en doe ook daar een touwtje doorheen. Zo ontstaat een lange sliert met kralen door het midden. Aan de binnenkant van de dop heb ik een kraal geknoopt zodat het touwtje er niet doorheen valt. Klaar ben je!”

Geen tijd? Maak een ontbijt!

Heb je geen tijd om te knutselen of ben je er gewoon niet zo handig in? Draai dan een speciaal moederdagontbijt in elkaar. Vouw bijvoorbeeld het croissantdeeg in een hartjesvorm voor je het in de oven doet.

Of maak een gebakken eitje in de vorm van een hart. Dit doe je door eerst het eigeel voorzichtig in de pan te leggen. Laat dat iets stollen. Is het stevig, giet dan het eiwit erbij. Om het jezelf makkelijk te maken, leg je er even een uitsteekvorm in zodat het eiwit precies in de juiste vorm komt.

Een uitsteekvorm of een bakvorm met hartjes kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld koekjes of muffins. Drapeer er een paar aardbeien omheen, pers een glaasje vers jus d’orange en om het nog persoonlijker te maken, leg je er een tekening of kaart bij. Pluk een roos uit de tuin en leg alles op een dienblad. Het enige wat je nu nog moet doen, is heel voorzichtig naar de slaapkamer lopen.