Etiquette

De 5 spelregels van... vakantie in eigen huis

24 april 2020 19:55 Aangepast: 25 april 2020 08:53
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van vakantie in eigen huis.

De situatie

Een vakantie begon nooit eerder zo gek als nu. Nu de kinderen al een paar weken thuis zitten, zijn het vooral de ouders die de vlag uithangen omdat het meivakantie is. Twee weken lang niet juffen, twee weken geen "Mahaaammm, ik snap het niet", en twee weken lang kinderen die al om 9 uur een potje kunnen voetballen met de buurmeisjes. Even wennen is het heus, want afkoelen op de camping of stedentrippen in Antwerpen is er deze vakantie niet bij. We #BlijvenThuis. Fanatiek thuisvierder Marieke Dubbelman deelt haar gouden regels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... afstand houden

De spelregels

1.    Voor een vakantiegevoel hoef je helemaal niet te reizen 

Gardenia, Balkonia, Playa del Casa: je hebt de lekkerste bestemming binnen handbereik als je er ook zo naar kijkt en van je staycation een echte vakantie maakt. En dat betekent dus croissants bij het ontbijt, geen klusjes, geen moetjes, barbecueën in de voorjaarszon, niet stiekem toch even je mailbox checken en lekker uitslapen. Pyjamadag, ook al zo'n goed idee. Of maak je puber gelukkig en laat hem de hele week in dezelfde trainingsbroek lopen. Die was kan best een weekje wachten. "Ga je toch werken, of een klusje doen, dan mislukt je plan geheid", weet Marieke Dubbelman. Flex en relax dus! 

'Scheelt bakken met geld, dat thuisblijven. Met wat je uitspaart kun je lekker eten afhalen of speelgoud kopen'

2.    Wellness nietes 

Wist je dat je badkamer een heuse wellness is? Zet de thermostaat op 25, leef je uit op bruisballen, maskertjes en hammamdoeken (ook ideaal voor een picknick later deze week!) en dompelen maar. Jijzelf, of je kroost. Dat laatste is ook een gouden tip van Dubbelman, want terwijl zij genieten van de waterpret, kun jij ein-de-lijk een boek lezen. Nog zo’n voordeel van thuisvrij: je hoeft die pillen niet mee te nemen, geen tassen vol zwembroeken en opblaasbeesten in te pakken. Alles is voorhanden en jij houdt uren over. 

3.    Wees geen reislijder

Lage verwachtingen hebben is volgens Dubbelman dé truc voor een geslaagde trip naar Tuinesië. "De wifi is ook ontzettend goed thuis, dus geniet ervan in de vakantie. Doe je mee met iets gezelligs, zoals een potje rummikub, leuk! Niet? Ook goed. Meestal werkt dat beter dan dingen verplicht stellen met het idee van NU MOET HET GEZELLIG ZIJN." Ga maar na, hoe gezellig ben je zelf wanneer je iets moet?  "Het scheelt bakken met geld, dat thuisblijven. Voor wat we uitsparen, kunnen we lekker eten afhalen of nieuw leuk speelgoed kopen. Maar zelfs dat is niet echt nodig. We gaan veel wandelen er is genoeg leuks op loopafstand, we hebben een kano waarmee we de hele buurt door kunnen varen, we gaan veel stokbrood met Nutella eten bij het ontbijt, we hebben een stenen pizzaoven die we gaan gebruiken. En we gaan een nacht in de woonkamer slapen met z’n allen of in een hangmat in de tuin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onzekerheid over de zomer: kunnen we nog op vakantie?

4.    Leve het tijdslot

Zoals je op vakantie vaak even de hort op gaat, kun je dat nu ook doen. Zelf, of de kinderen. En ja, we weten wel van #BlijfThuis, maar Marieke weet er wel wat op. "Met mijn partner gaan wandelen als de jongste naar bed is, vind ik énig. De oudsten (16,5 bijna 15 en 12) passen op. Wij gaan lekker weg met een fles wijn of biertjes en misschien maken we ergens stiekem wel een kampvuurtje. Genoeg lege bouwkavels hier in de vinex. Ook een tip: zet een wekker voor een uur en zeg tegen de kinderen dat ze alleen mogen storen als ze op z’n minst een slagaderlijke bloeding hebben." Het enige dat ook maar een beetje op werk lijkt deze vakantie is dus een stukje timemanagement naar de mensen toe.  

5.    Stadtrotters 

Van die globe hoeven we niet zoveel te verwachten de komende tijd, maar je eigen stad, dorp of gehucht is minstens zo tof. Wandelend door de polder zie je een zwaan op haar nest broeden, fotografeer je grappige ‘faces in places’ (je weet wel, hoe een gekapte boom of zelfs het haakje aan de muur op een gezichtje lijkt) of loop je een historische route. Zo leer je nog eens wat. Als je het echt niet meer weet, dan kun je geocaching proberen. Aan de hand van coördinaten die je online vindt, ga je op zoek naar een ‘schat’.  De kans is groot dat je op die manier op plekken komt waar je nog niet eerder bent geweest bent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore