Gezin

De opvoedkwestie: ze past niet bij mijn zoon

31 december 2019 05:05 Aangepast: 31 december 2019 07:35
Beeld © iStock

De vijftienjarige zoon van Minke is smoorverliefd op zijn vriendinnetje. Het stel heeft dikke verkering. Minke is er iets minder blij mee omdat ze het meisje helemaal geen match voor haar zoon vindt. Kan ze daar iets van zeggen?

Sinds drie maanden is het dikke mik tussen de twee pubers. In hun vrije tijd zijn ze zo veel mogelijk bij elkaar te vinden. Minke denkt er het hare van: "Liam is voor het eerst echt verliefd. Maar zijn vriendinnetje past helaas totaal niet bij hem past qua interesses en karakter. Hij is heel actief en veel buiten, zij kijkt liever binnen een film. Hij is erg stil, zij nogal aanwezig en luidruchtig. Mijn zoon heeft me al een paar keer gevraagd wat ik van haar vind. Dan draai ik er maar wat omheen, wat ik lastig vind omdat Liam en ik altijd heel open naar elkaar zijn. Eigenlijk vind ik haar niet geschikt als zijn vriendin. Kan ik dat eerlijk zeggen?"

'Je mening geven kan juist averechts werken'

Het advies van kindercoach Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren is kort maar krachtig: laat het los. "Deze jongen is 15. Laten we het rationeel benaderen en stellen dat de kans dat hij met dit meisje 100 gaat worden, vrij klein is. Dit idee relativeert misschien al een beetje. Pubers zijn zich nog zo aan het vormen en hebben heel andere criteria waarom ze op iemand vallen dan volwassenen. Deze jongen is volop aan het ontdekken: wil hij iemand die perfect bij hem past of juist een partner die hem aanvult?"

Ook kan het juist averechts werken als Minke eerlijk haar mening geeft, denkt de kindercoach: "Pubers hangen meer aan de mening van hun vrienden dan die van hun ouders. Vaak gaan ze zich daar juist tegen afzetten en bereik je dus juist het tegenovergestelde doel."

'Accepteer dat je hier als moeder weinig over te zeggen hebt'

De hamvraag volgens kindercoach Dubbeld is dan ook: wat is het doel om eerlijk te zeggen dat je de verkering van je kind niet ziet zitten? "Vraag je af wat je ermee wilt bereiken. Hou in geval van twijfel de stelregen 'THINK before you speak' aan: T is it True? H is it Helpful? I is it Inpsiring? N is it Necessary? K is it Kind? - is het waar, behulpzaam, inspirerend, noodzakelijk of aardig?

Dus nee, ik zou het niet eerlijk zeggen. Het helpt jou niet, je zoon niet en bovendien verandert het waarschijnlijk niets positiefs aan de situatie. Geduld en vertrouwen, zou mijn advies zijn. Accepteer dat je hier als moeder maar weinig over te zeggen hebt. En dat het de taak als ouder is om je kind los te laten."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Onze puber verpest de sfeer in huis'

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore