Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter wil niet opstaan

Beeld © iStock

Elke ochtend is het hetzelfde liedje met de achtjarige dochter van Karina, die het domweg vertikt om d'r bed uit te komen waarna er een race tegen de klok volgt om op tijd op school te komen. Dit tot grote ergernis van Karina.

Karina moppert, dreigt, schreeuwt of probeert het juist met lieve woordjes, maar niets helpt om haar dochter ertoe te bewegen om eindelijk eens haar warme bed te verlaten: "Ik kan Emma wel twintig keer roepen, ze doet net of ze me niet hoort en trekt de dekens over haar hoofd. Elke avond belooft ze beterschap, dat ze de volgende morgen écht op tijd zal opstaan. Maar elke ochtend volgt de strijd om haar uit bed te krijgen. Terwijl ze echt op tijd naar bed gaat, daar ligt het niet aan. Vervolgens moeten we ons rot haasten om haar om half negen in de klas te hebben zitten. Ik word hier moe van en mijn geduld begint op te raken. Hoe doorbreken we dit patroon?"

'Emma moet zelf ervaren dat de juf of meester niet blij is als ze te laat komt, en welke gevolgen dat kan hebben'

Bij kinderen die niet vooruit te branden zijn, gebeurt het vaak dat ouders aan hun kroost gaan trekken: schiet nou toch eens op, ga nou eindelijk je tanden poetsen, hoe vaak moet ik dit nou nog zeggen… "En vaak gaan ouders dan de verantwoordelijkheid overnemen. Ik zeg: niet doen. In dit geval moet de dochter zelf gaan ervaren dat de juf of meester er niet blij mee is als ze te laat op school komt. En laat haar ook maar de gevolgen daarvan ervaren, bijvoorbeeld dat ze na school moet nablijven", tipt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching.

De coach zegt dat veel ouders koste wat het kost willen voorkomen dat hun kind 'problemen' krijgt en alles voor hun kind willen oplossen: "Maar als je wilt dat je kind verantwoordelijkheid kan dragen, dan moet hij of zij die verantwoordelijkheid ook krijgen. Ze moet er zélf voor zorgen dat ze op tijd opstaat."

'We beschouwen kinderen nog te vaak als hulpeloze wezens. Daardoor krijgen ze niet de kans zelf iets op te lossen'

Een andere tip: laat je kind zelf een oplossing bedenken. Bobeldijk: "Vraag aan je kind: hoe kan jíj ervoor zorgen dat je voortaan op tijd je bed uitkomt? Wat heb je daarvoor nodig? Dan mag ze zelf gaan brainstormen. Want alles wat jij als ouder voor haar als oplossing oppert, heeft ze toch geen zin in. Als ze zelf iets bedenkt, is de kans groter dat ze ernaar handelt. Misschien wil ze liever door een wekker worden gewekt in plaats van door haar moeder, zo simpel kan het zijn. Ik weet nog dat mijn vader mij altijd wekte met een liedje, vreselijk vond ik dat. We beschouwen kinderen nog te vaak als hulpeloze wezens. Zo krijgen ze nooit de kans om zelf iets op te lossen. En dat is hartstikke zonde."

De
Lees ook
De opvoedkwestie: onze dochter negeert haar vader

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.